Palestijn 'bekent' bom Lockerbie

BEIROET, 14 JUNI. Een volgeling van de Palestijnse terroristenleider Abu Nidal heeft gisteren voor een Libanese rechtbank gezegd dat hij de Boeing 747 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschapij Panam boven Lockerbie heeft opgeblazen, aldus gerechtelijke bronnen in Beiroet. De Libanese justitie heeft de bekentenis onmiddellijk in twijfel getrokken, terwijl een Amerikaanse functionaris geen enkel bewijs zag. Maar een Libische advocaat noemde de gemelde bekentenis een nieuwe aanwijzing dat zijn Libische cliënten onschuldig zijn.

De Palestijn Youssef Sha'aban verklaarde volgens de zegslieden, onder wie verslaggevers van Libanese kranten, dat hij “persoonlijk” de Panam-Boeing had opgeblazen, waarbij op 21 december 1988 in totaal 270 mensen om het leven kwamen. Hij gaf geen details om zijn bekentenis te onderbouwen. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben Libië voor de aanslag verantwoordelijk gesteld, en de uitlevering van twee Libische geheim agenten geëist. Om die uitlevering te bewerkstelligen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties tegen Libië afgekondigd, waaronder een vliegverbod van en naar Libië.

Sha'aban staat in de Libanese hoofdstad terecht op beschuldiging van moord op een Jordaanse diplomaat in Beiroet op 29 januari. Hij riskeert daarmee de doodstraf, die in Libanon sinds enkele maanden weer daadwerkelijk wordt voltrokken om een eind te maken aan het geweld dat het land overspoelt als nawee van de burgeroorlog. De moord op de Jordaniër werd door de autoriteiten speciaal heel hoog opgenomen, omdat het de eerste dodelijke aanslag op een buitenlander was sinds de burgeroorlog en dreigde het broodnodige buitenlandse vertrouwen in Libanon te ondermijnen.

Gerechtelijke bronnen sloten dan ook niet uit dat de verdachte zijn bekentenis heeft verzonnen om uitstel van executie te krijgen. De procureur van de republiek, Mounif Oweidat, bij voorbeeld stelde dat de Palestijn “bezig is aan een afleidingsmanoeuvre om het proces te vertragen”.

Oweidat zei aan de andere kant te twijfelen aan de interpretatie van Sha'abans bekentenis. Volgens hem had de Palestijn gezegd “de moord (op de Jordaanse diplomaat) te hebben bekend, en zelfs de bomaanslag van Lockerbie, om een eind te maken aan foltering” door de Libanese politie.

Op zijn beurt verklaarde de officier van justitie op het proces, Hisham Kabalan, voor de Libanese televisie dat Sha'aban helemaal geen melding had gemaakt van de aanslag op de Boeing 747 boven Lockerbie. Voor de oppositiekrant Nidaa al-Watan was die uitspraak reden voor het commentaar: “Kabalans botte ontkenning was even verrassend als Sha'abans bekentenis. Sha'aban maakte wel degelijk melding van Lockerbie, en wel meer dan eens.”

Volgens Palestijnse bronnen kan Sha'abans uitspraak ook zijn opgedragen door Abu Nidal, die een goede relatie met de Libische leider Gaddafi onderhoudt. De Libische televisie riep de VS en Engeland in elk geval onmiddellijk op de beschuldigingen tegen Libië nu in te trekken. (Reuter, AP, AFP)