Opnieuw poging brand te stichten in Terneuzen

ROTTERDAM, 14 JUNI. Onbekenden hebben vannacht geprobeerd brand te stichten in de woning van PvdA-raadslid E. Kerckhaert in Terneuzen.

Gisternacht was ook een poging tot brandstichting gedaan in de woningen van de voorzitter van VluchtelingenWerk en van de directeur van de Stichting Welzijn. Vorige week werd geprobeerd brand te stichten in een moskee en in een Turks ontmoetingscentrum. De politie van het district Zeeuws-Vlaanderen en een bureau van de technische recherche onderzoeken of de brandstichtingen met elkaar in verband staan. Sinds vorige week is de politiebewaking verscherpt.

Op een flat in de Breitnerstraat in Terneuzen werd vannacht de leus 'Eigen volk eerst' geklad. De politie heeft een uitgebreid buurtonderzoek aangekondigd. “Aan deze afschuwelijke zaak moet zo snel mogelijk een eind komen”, zegt burgemeester R. Barbé.

Vannacht surveilleerden tien agenten in het dorp. Toch slaagden onbekenden erin rond half vier de deur van de woning van het raadslid Kerckhaert in brand te steken. Hij bluste de brand zelf. In een plaatselijke krant werd Kerckhaert onlangs genoemd als bezoeker van de open dag van het asielzoekerscentrum op 4 juni.

Begin dit jaar besloot de gemeenteraad van Terneuzen driehonderd asielzoekers in het dorp te huisvesten. Daarna werden racistische leuzen en hakenkruizen geklad op het gemeentehuis, een school, een zwembad, het crematorium, het huis van de burgemeester en het hotel waarin tijdelijk 250 asielzoekers zijn ondergebracht. De burgemeester werd persoonlijk bedreigd.

“We tasten nog volledig in het duister over de achtergrond van deze branden”, aldus de burgemeester. “Met man en macht proberen we de zaak te analyseren. We nemen dit heel ernstig op. De mensen worden er angstig van.” Via lokale en landelijke media heeft de burgemeester inwoners van Terneuzen opgeroepen de politie te waarschuwen bij de minste aanwijzing die kan leiden tot aanhouding van de daders.

Voorzitter H. van der Haar van VluchtelingenWerk en directeur J. Snelders van de Stichting Welzijn hebben gisteren, de dag na de brandstichting in hun huis, het plan opgevat een comité op te richten. Doel is de bevolking te mobiliseren tegen deze racistische acties, aldus Snelders. “We gaan vandaag nog informeren of het raadslid Kerckhaert ook mee doet.”