'Noord-Korea uit Atoomagentschap'

PYONGYANG/WENEN, 14 JUNI. Noord-Korea heeft zich gisteren “met onmiddellijke ingang” teruggetrokken uit het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties, zo is in een officiële verklaring vanuit Pyongyang meegedeeld. Het hoofdkwartier van IAEA in Wenen zei vanmorgen nog geen bevestiging van de opzegging uit Pyongyang te hebben ontvangen.

Indien Noord-Korea de opzegging bevestigt, zal het de eerste maal zijn dat een lidstaat het IAEA verlaat. Pyongyang heeft nog niet het Non-proliferatieverdrag (NPV) opgezegd, hoewel het daar wel een aantal malen mee heeft gedreigd. Eventuele terugtrekking uit het NPV betekent volgens waarnemers dat een gewapend conflict op het schiereiland vrijwel onvermijdelijk is.

Het Noordkoreaanse persagentschap KCNA zei in de verklaring van gisteren dat het IAEA vorige week met het opschorten van de technische hulp “een zware inbreuk heeft gemaakt op de waardigheid en soevereiniteit” van Noord-Korea. Het IAEA strafte Noord-Korea wegens het in gebreke blijven bij de inspecties van zijn nucleaire installaties. De Verenigde Staten verdenken de Noordkoreanen ervan aan een kernwapen te werken.

Het KCNA betichtte Washington gisteren van een hetze. Het land zegt alleen op vreedzame wijze met kernenergie bezig te zijn en dreigde gisteren met oorlog als de VN verdere sancties zullen treffen.

De VS, Japan en Zuid-Korea hebben zeer bezorgd gereageerd op de stap van Noord-Korea. De Amerikaanse president Clinton belde gisteravond met de Japanse premier Hata en zei dat de toestand op het Koreaanse schiereiland “ernstiger” is geworden. Tokio en Washington nemen de Koreaanse dreiging nu zeer serieus. Volgens de regering van Zuid-Korea probeert het communistische noorden tijd te winnen voor het afmaken van een kernbom, waarmee het ver zou zijn gevorderd.

China nam Noord-Korea echter in bescherming. Volgens Peking heeft het IAEA vorige week te snel gehandeld en heeft de VN-organisatie de opzegging aan zich zelf te danken.

Pag.5: VS werken aan sancties

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, zei gisteren dat de Veiligheidsraad van de VN een resolutie zal opstellen om met verdere sancties Noord-Korea's gedrag te corrigeren. De VS werken aan een tekst en zoudebn daarbij de steun krijgen van de Russen. Albright zei niet te weten of China gebruik zou maken van zijn vetorecht.

Volgens een Zuidkoreaanse krant heeft China Noord-Korea beloofd het land zowel militair als met bevoorrrading bij te staan als de crisis uit de hand loopt. De krant meldde dat China al 85.000 militairen heeft aangewezen om eventueel in Noord-Korea te worden ingezet. China zou echter alleen hulp verlenen als Noord-Korea wordt aangevallen. De Chinezen zouden zich bij Noordkoreaanse agressie beperken tot de levering van wapens en munitie.

China riep Noord-Korea gisteren alsnog op het conflict over de inspecties van zijn nucleaire installaties op te lossen via de weg van onderhandelingen. Liu Huaqing, vicevoorzitter van China's Centrale Militaire Commissie, verklaarde in Peking tegen vooraanstaande Noordkoreaanse functionarissen dat China kiest voor denuclearisering, vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland. Bij die gelegenhied sprak China nog eens zijn vriendschap uit voor Noord-Korea.

“Sancties helpen niet om problemen op te lossen en kunnen leiden tot gevolgen die niemand wil zien”, citeerde de Chinese staatsradio zondag minister van buitenlandse zaken Qian Qichen.

Noord-Korea reageerde gisteren op de opmerkingen van de Zuidkoreaanse president Kim Young Sam dat sancties tegen Pyongyang onvermijdelijk zijn geworden. “Strafmaatregelen tegen onze republiek betekenen een oorlog en deze oorlog zal genadeloos zijn”, aldus het Nieuwsagentschap KCNA.

Noord-Korea ontkende maandag berichten dat het op grote schaal gevechtsvliegtuigen en raketten wilde kopen van Zuid-Jemen, zoals de Noordjemenitische president Ali Abdullah Saleh vorige week op een persconferentie in Sana verklaarde.

Een Zuidkoreaanse regeringswoordvoerder zei gisteren dat zijn land extra maatregelen heeft genomen voor bescherming van de burgerbevolking en voorversterking van de luchtverdediging. Ook worden evacuatiecentra in gereedheid gebracht met het oog op een mogelijke oorlog met de noorderburen.