Nominaties voor de Theo d'Or bekend

AMSTERDAM, 14 JUNI. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft de nominaties voor de jaarlijkse toneelprijzen bekendgemaakt.

De prijzen zullen uitgereikt worden op maandag 5 september tijdens het Theaterfestival in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. Voor de Theo d'Or, voor de beste vrouwelijke hoofdrol, zijn genomineerd Karin Tanghe en Anneke Blok; Tanghe voor de rol van Nora Helmer in Nora van Henrik Ibsen in de regie van Dirk Tanghe bij Theater Malpertuis en Blok voor de rol van Mariedl in Werner Schwabs De Presidentes bij de Trust in de regie van Theu Boermans. De Louis d'or, voor de beste mannelijke hoofdrol, gaat naar Warre Borgmans voor zijn rol in Musils De Fantasten in de regie van Lucas Vandervost bij De Tijd of naar Pierre Bokma voor de titelrol in Shakespeares Richard III en voor de rol van Boeranovski in Grigorin Gorins Reïncarnatie. Beide voorstellingen werden geregisseerd door Gerardjan Rijnders bij Toneelgroep Amsterdam.

De Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol gaat naar Alice Reys (Addie en Klaasje in Kleine Zielen bij Het Nationale Toneel, regie Ger Thijs) of Gert Portael (Kristine Linde in Ibsens Nora bij Theater Malpertuis, regie Dirk Tanghe) of naar Marisa van Eyle (Frau Wurm in Schwabs Volksvernietiging of mijn lever is zinloos bij De Trust, regie Theu Boermans). De Arlecchino, voor de beste mannelijke bijrol, gaat naar Jan Steen (Dokter Rank in Dirk Tanghes regie van Nora), of naar Peter Blok (Edgar in Shakespeares Koning Lear bij Het Nationale Toneel in de regie van Franz Marijnen), of Khaldoun El Mecky (Hermann in Theu Boermans regie van Volksverniewtiging of mijn lever is zinloos bij De Trust) of naar Bert André (Ernst in Kleine Zielen bij Het Nationale Toneel). Voor de Prosceniumprijs, voor overige prestaties, zijn genomineerd Dirk Tanghe voor zijn regie van Ibsens Nora bij Theater Malpertuis, de produktie Rolbrug van de Harmonie Leeuwarden en Stadsschouburg Groningen in samenwerking met Hans Lansink Theaterbureau, Ger Thijs voor zijn bewerking en regie van Kleine Zielen naar Louis Couperus bij Het Nationale Toneel en Tom Kleijn voor zijn vertalingen van de 'faecaliëndrama's' van Werner Schwab bij De Trust.