Moskou wil leger inkrimpen tot minder dan 2 miljoen man

De Russische minister van buitenlandse zaken, Pavel Gratsjov, heeft gisteren gemeld dat de omvang van het Russische leger wordt ingekrompen van 2,2 tot 1,9 miljoen man. In december vorig jaar, toen het Russische leger nog 2,3 miljoen manschappen omvatte, had Gratsjov zelf gewaarschuwd dat een leger van minder dan twee miljoen man de Russische staatsveiligheid niet kan garanderen.

De Russische strijdkrachten bevinden zich in grote moeilijkheden. In de huidige begroting is voor defensie veertig biljoen roebel (20 miljard dollar) uitgetrokken. Gratsjov beweert 55 biljoen roebel (28 miljard dollar) nodig te hebben en de Federatieraad - de Russische 'eerste kamer' - is het met hem eens. Vorige week werd geklaagd dat het ministerie de officieren niet meer kan betalen: in totaal is het aan achterstallige betaling 156 miljard roebel schuldig. In 1993 had 82.100 vierkante meter woonruimte voor soldaten ter beschikking moeten worden gesteld, gerealiseerd werd maar 62.100 vierkante meter. Op 1 januari van dit jaar hadden 280.000 militairen geen onderdak. Het leger kampt met een gebrek aan officieren: de ervaren officieren zoeken banen in de burgermaatschappij en eenderde van het officierskorps is jonger dan dertig jaar.