Koers KPN duikt even onder 50 gld bij forse omzetten

AMSTERDAM, 14 JUNI. De koers van het aandeel KPN, dat gisteren voor het eerst werd genoteerd, is vanmorgen even onder de 50 gulden gedoken op 49,90 gulden. Rondom het middaguur stond het aandeel na een opnieuw hectische handel op de Amsterdamse effectenbeurs op 50 gulden precies.

AMSTERDAM Vanmorgen werden ruim 2,5 miljoen aandelen verhandeld, heel wat minder dan de 17,5 miljoen stukken die gisteren van de hand gingen. Volgens handelaren waren de meeste particulieren nu uit de markt, nadat zij gisteren massaal verkochten om hun korting van 2,50 gulden te verzilveren. De verkopen gingen overigens wel door met als belangrijkste koper ABN Amro, die als syndicaatsleider heeft toegezegd de koers de komende tijd te zullen stabiliseren. Onbekend is op welk niveau de koers wordt gehouden. hnadelaren gaan ervan uit dat de koers boven de 50 gulden moet blijven.

Vanmorgen dook de koers daar snel onder met een notering op 49,90 gulden, een fractie boven de introductiekoers van 49,75 gulden. Het dieptepunt lag 0,70 gulden onder de eerste notering van 50,50 gulden van gisteren en zelfs twee dubbeltjes onder het slot op 50,10 gulden. In de loop van de ochtend krabbelde de koers weer wat omhoog, toen de verkopen ophielden.

Voor het overige was de beurs net als gisteren flauw gestemd. De AEX-index van de 25 meest actieve fondsen daalde na de opening met een procent door vrees voor inflatie in de Verenigde Staten. De stijging van de grondstoffenprijzen in de Verenigde Staten wordt gezien als een bron van geldontwaarding. De vrees voor inflatie stak dus de kop weer op. Het gevolg was dat ook de obligatiekoersen een deuk opliepen.

De dollar voor het Damrak belangrijke dollar werkte evenmin mee. Die zakte na de daling van twee cent van gisteren nog een cent onder invloed van kracht van de Duitse mark na de verkiezingswinst van bondskanselier Kohl in en de verklaring van Larry Summers, Amerikaans onderminster van financiën, dat wisselkoersen niet kunstmatig op peil moeten worden gehouden. De Amsterdamse beurs herstelde weer iets door de goede prestatie van de beurs in Londen, waardoor de beurs dfe schade vanmiddag wist te beperken tot 2,34 punten op 399,35 punten.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de week gisteren niet echt overtuigend ingezet. De Dow Jones-index van de 30 toonaangevende fondsen ging met 9,68 punten omhoog tot 3783,13 punten.

Het waren eigenlijk alleen de fondsen in de Dow Jones-index die omhoog gingen, waarbij Exxon de grote uitzondering was. Een groot verlies viel het oliefonds ten deel, omdat een rechtbank bepaalde dat de oliemaatschappij en de kapitein van de tanker Exxon Valdez roekeloosheid valt te verwijten bij de olieramp in Alaska in 1989. Er dreigen miljardenclaims voor Exxon.

De fondsen buiten de Dow Jones deden het maar matig. Dat kwam door de obligaties, die de neergaande lijn van eerder op de dag in Europa voortzetten. Eén van de centrale-bankdirecteuren in de VS had gezegd dat de stijging van de grondstoffenprijzen reden tot zorg is, omdat daar het gevaar van meer inflatie in schuilt. Meer inflatie betekent hogere rente en dat leidt tot een daling van de obligatiekoersen.

De dollar zakte behoorlijk weg. In New York zat de koers tegen het eind van de handel op 1,8450 na 1,8670 gulden op vrijdag.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio had te lijden van winstnemingen. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging met 198,84 punten omlaag tot 21.353,97 punten.