Havelange waarschuwt WK-arbiters

DALLAS, 14 JUNI. FIFA-voorzitter Joao Havelange heeft falende scheidsrechters bij het komende WK in de Verenigde Staten de wacht aangezegd.

Vooral indien zij verzuimen een harde overtreding van achteren op de benen met een rode kaart te bestraffen, worden ze met het eerstvolgende vliegtuig naar huis teruggestuurd.

Volgens Havelange zijn harde middelen nodig om verdedigers te weerhouden van aanslagen op de ledematen van de aanvallers, traditiegetrouw de smaakmakers en publiekstrekkers van een WK. De voorzitter wees daarbij op de afwezigheid van Marco van Basten, één van de vele slachtoffers van meedogenloze tegenstanders.

“Van Basten heeft drie operaties aan zijn enkel ondergaan en speelt misschien nooit meer”, zei Havelange. “De verdedigers die hem dit hebben aangedaan, hebben zijn loopbaan verwoest. Ze konden kennelijk geen andere manier vinden om hem af te stoppen. Dat kunnen en mogen we niet langer accepteren”, aldus Havelange gisteren in Dallas.