Gene Pharming, Nutricia en babyvoeding

In een vertrouwelijk projectvoorstel van GenPharm Europe BV, aan het kenmerk te zien in 1990 geschreven, wordt in 17 pagina's beschreven waarom en hoe transgene koeien kunnen worden ingezet voor de verrijking van babyvoeding met menselijk lactoferrine en lysozyme. Babyvoeding is de enige toepassing in het engelstalige stuk met de neutrale titel: Produktie van Menselijk Lactoferrine en Menselijk Lysozyme in de Melk van Transgene Koeien. De latere doelstellingen van het project Herman die een rol speelden in de politieke en ethische besluitvorming (bestrijding van uierontsteking en biomedische toepassing in voeding van patiëntengroepen) komen niet aan de orde. Een belangrijke medische verwijzing is de antibacteriële werking die lactoferrine kan hebben voor flessemelkbaby's die vaak diarree krijgen in landen met vaak besmet water. “Zelfs in een land als de VS kan een met menselijk lactoferrine verrijkte babyvoeding ziekte bij zuigelingen significant reduceren.”

Naast de werking tegen pathogenen wordt de verbeterde ijzeropname bij gezonde flesgevoede baby's door menselijk lactoferrine genoemd. Menselijk lactoferrine geproduceerd door zoogdiercellen behoudt die functie waarschijnlijk, terwijl menselijk lactoferrine door bacteriën en schimmels gemaakt niet de juiste samenstelling krijgt.

Lysozyme wordt genoemd als ene eiwit dat bevordert dat gezonde flesgevoede baby's dezelfde darmbacteriënflora krijgen als baby's die de borst krijgen. Het zou darmcomplicaties kunnen voorkomen. Alle beweringen zijn met referenties uit de wetenschappelijke literatuur onderbouwd. Nutricia wordt in het stuk enkele keren genoemd.

Het stuk besluit met een voorstel voor het wetenschappelijk vergelijken van de werking van babyvoeding met menselijk lactoferrine, babyvoeding met runderlactoferrine en gewone babyvoeding met ijzer verrijkt. Drie groepen van 20 flesgevoede baby's van drie maanden oud zouden ongeveer twee maanden deze voeding moeten krijgen om verschillen in de ijzeropname te bestuderen.