Drie Chinezen ter dood veroordeeld

BEIJING, 14 JUNI. Een Chinese rechtbank heeft zondag drie inwoners van de provincie Zhejiang, verdacht van beroving van en moord op 24 Taiwanese toeristen, ter dood veroordeeld. De mannen zouden gewapend met vlammenwerpers en geweren op 31 maart een plezierboot hebben geënterd. Zij beroofden de toeristen en staken de boot in brand. De 24 Taiwanezen en negen Chinese bemanningsleden kwamen om in de vlammen. In reactie op de roofmoord, die de Chinese autoriteiten in eerste instantie als een ongeluk voorkwam, kondigde Taiwan een embargo op toeristische reizen naar het Chinese vasteland af. Het doodvonnis was geen verrassing. In april beloofde de Chinese premier Li Peng “de misdadigers streng te zullen straffen”. De Taiwanese regering beweert dat Chinese soldaten de roofmoord begingen. De veroordeelden zouden als zondebok dienen. China ontkent dit. (AP, Reuter)