Deze zomer processen oorlogsmisdadigers

DEN HAAG, 14 JUNI. De secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren het rapport van de VN-commissie van onderzoek naar oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië goedgekeurd. Op basis van de rapportage van deze commissie - naar de vorige, Nederlandse voorzitter ook wel bekend als de commissie-Kalshoven - kan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag aan de slag.

De aanklager bij dit tribunaal, de Australiër Graham Blewitt, hoopt deze zomer de eerste aanklachten tegen oorlogsmisdadigers uit ex-Joegoslaviëte kunnen indienen. De commissie-Kalshoven heeft 65.000 documenten over vijfduizend gevallen van mogelijke oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië bijeengebracht.

Blewitt wil zowel individuen dagen die worden verdacht van het plegen van oorlogsmisdaden als mensen die daar opdracht toe hebben gegeven. Het is niet waarschijnlijk dat landen burgers uitleveren die Blewitt wil laten terechtstaan, maar, zo zei hij gisteren, in dat geval kan het tribunaal de Veiligheidsraad vragen sancties tegen de betrokken regeringen uit te vaardigen. (Reuter)