Cubanen vragen asiel in Duitse ambassade in Havana

HAVANA, 14 JUNI. Eenentwintig Cubanen hebben gisteren politiek asiel gevraagd in de Duitse ambassade te Havana. De achttien mannen en drie vrouwen verschaften tot het ambassadeterrein zich toegang door met een vrachtauto het hek te rammen. Drie weken geleden zocht een groep Cubanen zijn toevlucht in de Belgische ambassade.

De Cubaanse regering noemde het incident een “internationale provocatie”, bedoeld om het land in diskrediet te brengen aan de vooravond van de zogeheten Ibero-Amerikaanse top. Deze topontmoeting tussen regeringsleiders en staatshoofden uit Latijns-Amerika en het Iberische schiereiland begint vandaag in de Colombiaanse havenstad Cartagena. De Cubaanse president Fidel Castro zal daar aanwezig zijn.

Een woordvoerder van het Cubaaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de 21 “bandieten”, die tot hun daad waren aangezet door de “verderfelijke politiek van de Verenigde Staten”. Hij verklaarde vanochtend voor de BBC-radio dat de 21 “net als alle Cubanen een uitreisvisum hadden kunnen aanvragen”. De 21 zeggen alle gebruikelijke wegen te hebben bewandeld om het land te verlaten, maar zonder resultaat.

Jaarlijks trachten duizenden de politieke onderdrukking en de economische nood op Cuba te ontvluchten, die sinds het doorsnijden van de banden met de voormalige Sovjet-Unie is toegenomen. De meesten doen een vluchtpoging met zelfgebouwde vlotten of kleine bootjes waarmee zij de zeestraat tussen Cuba en de Amerikaanse staat Florida over te steken. De VS geven jaarlijks slechts een klein aantal visa's aan Cubanen, maar Cubanen die Amerikaans territorium bereiken krijgen automatisch politiek asiel.

Het incident had plaatst op de dag dat de Mexicaanse president Carlos Salinas de Gortari Havana bezocht. Hij maakte daar een overeenkomst bekend waarbij Mexico een belang van 49 procent verwerft in het noodlijdende Cubaanse staatstelecomunicatiebedrijf. Tevens deed hij een oproep om het internationale embargo tegen Cuba te beëindigen.

Volgens een Duitse ambassadewoordvoerder zijn onderhandelingen begonnen met de Cubaanse autoriteiten. Dezen zouden niet gevraagd hebben om de asielzoekers aan hen over te dragen. Cubaanse veiligheidstroepen houden de Duitse ambassade omsingeld.

Op 28 mei zochten honderd Cubanen asiel in de Belgische ambassade. Zij verblijven daar nog steeds, zonder uitzicht op vertrek uit het land of een andere oplossing van hun situatie. In januari van dit jaar verschafte een groep van negen Cubanen zich toegang tot de ambtswoning van de Belgische ambassadeur en verbleef daar een maand. Acht van hen hebben inmiddels een Belgisch visum gekregen, maar volgens Belgische woordvoerders hebben zij Cuba intussen niet verlaten. (AP, AFP)