Britse verzekeraar Commercial Union koopt Victoire-groep

PARIJS, 14 JUNI. Het Britse verzekeringsconcern Commercial Union heeft voor 12,5 miljard franc de Franse verzekeringsgroep Victoire overgenomen van groep Suez. Daarmee is de Britse verzekeraar de grootste buitenlandse partij geworden op de Franse verzekeringsmarkt. Commercial Union is eigenaar van Delta Lloyd in Nederland.

De president-directeur van Suez, Gérard Worms, heeft zijn aandeelhouders laten weten opgelucht te zijn dat de verkoop beklonken is, ook al erkent hij dat een boekverlies van 1 miljard franc “niet glorieus” is. De herstructurering van de Suez-groep is nu voltooid. Het aandeel verloor op het nieuws 6 procent en eindigde gisteren op 293,5 franc.

Commercial Union is tevreden over de aankoop. “Wij kopen voor 12,5 miljard franc 18,2 miljard franc aan premie-opbrengst”, aldus de financieel directeur vanmorgen in Le Figaro. Met deze transactie wordt het vasteland van Europa de belangrijkste markt voor de Britse verzekeraar. In de toekomst haalt CU 28 procent van zijn omzet in Frankrijk; met Delta Lloyd erbij 40 procent in continentaal Europa. De Britse omzet is dan 32 procent van de totale omzet, terwijl de Verenigde Staten goed zijn voor 11 procent.

Door deze aankoop streeft het Verenigd Koninkrijk Italië voorbij als de belangrijkste investeerder in verzekeringen in Frankrijk. Generali was met een premie-omzet van 15 miljard franc de grootste buitenlander. Door de aankoop van Victoire (vooral Abeille-verzekeringen) gaat Commercial Union daar ruim voorbij. De Britten worden nummer acht op de Franse markt.

De aankoop betekent iets meer evenwicht in de verzekeringsbalans van Frankrijk met het buitenland. Franse maatschappijen hebben veel meer geïnvesteerd in andere Europese landen dan andersom: vier zo veel in Duitsland, elf keer in België en tien keer in Spanje. Tegenover bijna acht miljard franc in Nederland staat volgens Franse gegegens geen Nederlandse investering in Frankrijk. De balans met Groot-Brittannië wordt de meeste evenwichtige: 35 miljard franc in Britse verzekeringsmaatschappijen, tegen 21 miljard franc door Britten geïnvesteerd in Franse bedrijven.