Bank ondersteunt koers KPN

AMSTERDAM, 14 JUNI. ABN Amro moet zwetend tegen de stroom van een verzwakkend beursklimaat en verkopende beleggers in roeien om de springerige beurskoers van de aandelen van nieuwkomer KPN op peil te houden. Maandag verkochten een paar grote Nederlandse beleggers in één keer bijna alle aandelen waarop zij hadden ingeschreven, terwijl particuliere beleggers ook begonnen te verkopen om hun inschrijfpremie van ƒ 2,50 te verzilveren. De verkoopstroom hield vanochtend aan. De Postbank, die vorige week tienduizenden KPN-beleggers meldde, kreeg nu zo'n duizend telefonische verkooporders.

Volgens vrijwel iedereen die het zegt te weten treedt ABN Amro als tegenpartij op in dit verkoopgeweld. Zij neemt de aandelen uit de markt voor een grote klant, zo zegt een beurshandelaar, en zij koopt om de koers te stabiliseren boven de inschrijfprijs van ƒ 49,75. Net als de hele beurs praat hij niet over KPN, maar over PTT. De kans op verwarring met papierfonds KNP BT is hem te groot.

Vanochtend fluctueerde de koers van KPN in opnieuw drukke handel rond de “magische” 50 gulden. Maandag was er een recordomzet van 35 miljoen stukken (in de traditionele beurstelling waarbij vraag en aanbod apart worden geteld). De ongekend drukke handel was een lucratieve dag voor beurshandelaren en voor het hoekmansbedrijf Van der Moolen. “Wij hebben goud verdiend en de beste dag van ons bestaan gehad”, zo vatte een beurshandelaar het samen.

ABN Amro voert als leider van het bankensyndicaat een schimmig en spannend spiegelgevecht met grote en kleine particuliere beleggers. De bank heeft namelijk veel meer stukken KPN toegewezen aan beleggers dan de 138 miljoen die zij officieel heeft geplaatst, zo bevestigt een woordvoerder. Niemand weet hoeveel, dat is het geheim van de bank, maar in de markt vermoedt men 20 miljoen extra. Dat is het maximum dat de bank 30 dagen na de introductie extra mag verkopen.

Elke individuele belegger weet alleen wat hij zelf heeft gekregen: veel minder dan waarvoor hij had ingeschreven. Er lag vraag van beleggers naar 390 miljoen aandelen, terwijl 138 miljoen stukken beschikbaar zijn. Behalve de kleine particuliere belegger is iedereen gekort op zijn inschrijving. Sommige gekorte beleggers willen nu bijkopen, anderen “gooien alles eruit”, zegt een handelaar, omdat zij juist te weinig hebben gekregen. Dat was het gooi- en smijtwerk van vandaag en gisteren. Als de koers tot rust komt, maakt ABN Amro de balans op. Bij voldoende vraag boven de koers van ƒ 49,75 levert de overheid de 20 miljoen KPN-aandelen die ABN Amro al verkocht heeft. Zakt de koers in, dan zit de bank op de blaren, al heeft zij zeker aan provisies 30 tot 40 miljoen gulden aan de beursgang verdiend.