Akkoord sociaal plan bij Pelikan

AMSTERDAM, 14 JUNI. De Industriebond FNV en de ondernemingsraad hebben met de directie van Pelikan een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de sluiting van de Pelikan-vestiging in Ravensteijn. Het plan heeft betrekking op 170 werknemers die bij Pelikan werken. De vestiging in Ravensteijn moet uiterlijk op 31 december gesloten zijn.

Pelikan fabriceert in Ravensteijn ondermeer stempelkussens, kleefstiften en waskrijtjes. Werknemers die langer dan zeven jaar bij het bedrijf werken krijgen een uitkering van 2,25 maal een maandsalaris. Wie korter werkt, krijgt een uitkering van anderhalf maandsalaris uitgekeerd. Daarnaast komen er aanvullingen op de ww-uitkering voor degenen die werkloos worden. De hoogte van de suppletie en tijd dat die wordt toegekend is afhankelijk van de leeftijd en het dienstverband van betrokkene.

De kans dat een deel van Pelikan kan blijven bestaan is overigens redelijk groot. De directie heeft de Industriebond FNV laten weten dat besprekingen over de overname van een deel van de vestiging in een afrondend stadium zijn. Werknemers die direct bij de nieuwe eigenaar aan het werk kunnen, zullen geen uitkeringen krijgen op basis van het sociaal plan.

Ook in andere produktievestigingen van Pelikan zet het bedrijf het mes. Over de hele wereld verdwijnen bij deze producent van kantoorartikelen 2.500 banen. Die ingreep is nodig omdat de onderneming fors verlies lijdt. Vorig jaar sloot Pelikan al vestigingen in Zevenaar en Nieuwkuijk.

De geconsolideerde omzet van Pelikan-concern verminderde vorig jaar met 4,6 procent tot 972 miljoen Zwitserse franc (1,3 miljard gulden). Dat was 5,2 procent onder de begrote omzet. Als gevolg van de tegenvallende verkopen en prijsdruk leed de Pelikan-groep een verlies van 49,8 miljoen franc (66,2 miljoen), waarvan 14,1 miljoen franc als negatief resultaat uit normale bedrijfsactiviteiten. De buitengewone last (voor sociale en reorganisatiekosten) bedraagt 31,4 miljoen franc.