Acties bij Duitse post wegens loonconflict

BONN, 14 JUNI. Duizenden beambten van de Duitse posterijen hebben gisteren het werk neergelegd. Met de staking willen zij de eis kracht bij zetten dat zij na de privatisering van het Duitse telecommunicatiebedrijf, in 1996, hun huidige loonrechten, inclusief bepaalde bonussen, behouden.

De loonbesprekingen zijn het laatste obstakel op weg naar privatisering van het staatsbedrijf. Op 29 juni moet het Duitse parlement volgens de planning een wet aannemen over de verkoop van Deutsche Bundespost Telekom, dat over twee jaar voor de helft wordt geprivatiseerd. Deutsche Telekom wil nog dit decennium 30.000 banen kwijt. Dat betekent dat er tegen de eeuwwisseling nog 200.000 mensen werken bij de onderneming.

De postbeambten begonnen vorige week met een reeks waarschuwingsacties. De stakingsacties zullen volgens de betrokken vakbonden doorgaan totdat de staat de werknemers heeft toegezegd dat zij recht houden op hun huidige rechten als het staatsbedrijf gedeeltelijk overgaat in particuliere handen.

Als gevolg van de staking, waaraan slechts een klein deel van de 670.000 beambten deelnam, hoopten de poststukken zich op verscheidene plaatsen in Duitsland op. Volgens een woordvoerder van de vakbond DPG lagen alleen in Berlijn al ruim 5 miljoen brieven en pakjes te wachten op verwerking. Ongeveer honderd postkantoren bleven gisteren gesloten.

Deutsche Telekom is, afgaande op de omzet, het grootste telecommunicatiebedrijf in Europa. Voor de privatisering is een wijziging van de grondwet noodzakelijk. De regering van kanselier Kohl overlegt hierover al jaren met de oppositionele SPD, wier steun nodig is voor de wijziging.

De gedeeltelijke privatisering kan de Duitse staat dertig miljard mark opleveren. Het bedrijf wil zijn aandelen internationaal op de effectenbeurzen geplaatst zien, waarbij vooral wordt gemikt op institutionele beleggers in de Verenigde Staten.

Het streven is het concern als eerste Duitse onderneming notering te geven op de effectenbeurs van New York. (Reuter)