Zege Krajicek is redding van toernooi in Rosmalen

ROSMALEN, 13 JUNI. Met een matig partijtje tennis redde Richard Krajicek gisteren The Continental Grass Court Championships in Rosmalen. In de finale versloeg hij de Duitser Karsten Braasch met 6-3 en 6-4. De 22-jarige Hagenaar is de tot de verbeelding sprekende winnaar die het grastoernooi zo hard nodig had.

Zonder klinkende naam kon Rosmalen in zijn huidige vorm niet voortbestaan, beweerde de opgeluchte toernooidirecteur Kloppert na afloop. “Voor onze status hadden we een goede winnaar nodig. Anders had ik het heel somber ingezien”, aldus Kloppert. “Het publiek wil ook eens kunnen juichen voor een Nederlandse winnaar. Daarom heb ik ook liever dat Krajicek hier wint, dan Sampras of Courier.”

Tom Okker was in 1974 in Rotterdam de laatste Nederlandse proftennisser voor wie kon worden gejuicht. Bovendien schreef Krajicek gisteren tennisgeschiedenis door als eerste Nederlandse speler op alle baansoorten titels in de wacht te slepen. Eerder won hij in Antwerpen op tapijt, in Hong Kong en Los Angeles (twee keer) op hard-court en in Barcelona in april op gravel. Van de huidige topspelers leverden alleen Sampras en Stich een zelfde prestatie.

Op weg naar de finale had de als eerste geplaatste Krajicek in Rosmalen geen noemenswaardige problemen. Hij versloeg Renzenbrink, Pereira, Antonitsch en de Franse grappenmaker Leconte zonder setverlies. Krajicek behield zelfs al zijn service-games. Uitgerekend in de eindstrijd haperde zijn opslag voor het eerst. Hij sloeg meer dan de helft van zijn eerste services uit. Door zijn zege steeg Krajicek op de ranglijst van nummer 27 naar 21.

“Kennelijk zijn mijn tweede service, mijn volley en mijn baselinespel goed genoeg om van spelers als Braasch te winnen”, stelde Krajicek na zijn zege tevreden vast. “Sinds mijn knieblessure is genezen, kan ik eindelijk voluit trainen. Mijn spel is completer geworden.” Op de vraag of hij het niet aan zijn stand verplicht was dit toernooi te winnen, antwoordde Krajicek: “Gezien mijn ranking misschien wel. Maar vorig jaar zou ik dezelfde tegenstanders beslist niet allemaal hebben verslagen.”

De anderhalf uur durende finale boeide nauwelijks. Daarvoor was het krachtsverschil te groot en het tennis niet sprankelend genoeg. Gadegeslagen door haptonoom Ted Troost en bondscoach Stanley Franker had Krajicek aan twee breaks genoeg om de partij naar zich toe te trekken. Braasch kon niet profiteren van het matige optreden van zijn tegenstander. Hij miste te veel opgelegde kansen. Zelfs zes breekpunten waren aan hem niet besteed. Na afloop bekende de nummer 44 van de wereldranglijst nerveus te zijn geweest. “Het was pas mijn eerste finale.”

Braasch is een buitenbeentje in het tenniscircuit. De 26-jarige Duitser is geen koele tennismachine. Hij drinkt een biertje en steekt na de maaltijd graag een sigaretje op. Afgelopen week werd hij om die reden nog de spelerstent uit gegooid. Met zijn baardje en modieuze bril oogt hij bovendien eerder als medewerker van een reclamebureau. Ook het spel van Braasch werkt op de lachspieren. Zijn merkwaardige opslag is een feest om te zien. Na een rare bocht produceert hij een raket van 180 kilometer, dan wel een geniepige 'damesopslag' met veel effect.

De sympathieke Duitser heeft duidelijk lol in zijn werk. Mooie slagen, ook als ze van het racket van zijn tegenstander komen, begroet Braasch met instemmende kreten. Of Krajicek ook zo veel plezier beleeft aan het tennisspel, valt met geen mogelijkheid vast te stellen. Gisteren kon er in ieder geval geen lachje vanaf en wekte Nederlands beste tennisser regelmatig de indruk onder een zware last gebukt te gaan.

Toernooi-directeur Kloppert wil volgend jaar tegelijk met het mannentoernooi in Rosmalen ook een vrouwentoernooi organiseren. Het moet een demonstratie-wedstrijd worden met acht Nederlandse en acht buitenlandse speelsters.

    • Arjen Ribbens