World Cup '94

Gloryland: World Cup USA 94, diverse artiesten (Mercury 5223842)

Voetballiefhebbers houden van bombastische popmuziek, als we de samenstellers van Gloryland moeten geloven. De officiële World Cup '94-cd bevat voornamelijk pompeuze overwinningsliederen als Jon Bon Jovi's Blaze Of Glory en We Are The Champions van Queen.

De blanke soulzanger Daryl Hall en het gospelkoor Sounds Of Blackness zingen het galmende openingslied van het kampioenschap, dat onder het motto 'voetbal is oorlog' werd geënt op het hallelujakoor uit The Battle Hymn Of The Republic. Naast vullertjes, als het met enige goede wil nog wel als een voetballied te beluisteren Simply The Best van Tina Turner, werden de deelnemende landen in de gelegenheid gesteld om elk een nummer aan de cd bij te dragen.

'Onze' Peter Koelewijn haakte handig in op de stadionfavoriet You'll Never Walk Alone door er een nieuwe meezingversie van op te nemen met de oorspronkelijke zanger, Gerry Marsden van Gerry & The Pacemakers. Curieus zijn de bijdragen van de Duitse Scorpions, met de voltallige Mannschaft als achtergrondkoor bij een gierende hardrockstamper, en de door een rappe Italiaanse sportverslaggever ingeleidde smartlap Italia Ancora.

De mooiste popsong komt van de Engelse groep James, die met Goal, Goal, Goal haar licht laat schijnen in de gedachtenwereld van de doorsnee voetbalvandaal. 'I'm in love with a football club', bekent zanger Tim Booth op melancholieke toon, 'when we don't win I go insane.' Hij is de enige die op deze van pure heldhaftigheid overhellende cd durft te opperen, dat er bij zo'n kampioenschap ook verliezers zijn.

    • Jan Vollaard