VN: strijd in Bosnië luwt, behalve in de enclave Bihac

SARAJEVO, 13 JUNI. Het bestand in Bosnië dat vrijdag is ingegaan wordt naar het oordeel van de Verenigde Naties ondanks een reeks schendingen goed nageleefd. Een uitzondering vormt de moslim-enclave Bihac in het noordwesten, waar de 'moslim-rebellen' van Fikret Abdic dit weekeinde strijd hebben geleverd tegen moslim-troepen van het regeringsleger. Abdic heeft het wapenstilstandsakkoord van vorige week niet ondertekend.

Het vrijdag op het middaguur van kracht geworden bestand werd aanvankelijk nog slecht nageleefd. Zaterdag was sprake van grootscheepse gevechten rond Maglaj in Centraal-Bosnië. In het uiterste noordoosten werden zondag nog granaten afgevuurd op Brcko. Volgens de Bosnische Serviërs, die Brcko in handen hebben, kwamen op de stad acht granaten terecht. Ze zouden zijn afgevuurd door de Kroaten.

De zwaarste strijd werd echter geleverd in de enclave Bihac. Sinds de herfst van vorig jaar is Bihac het toneel van steeds weer oplaaiende gevechten tussen enerzijds het regeringsleger en anderzijds moslim-'autonomisten' onder leiding van de politicus en zakenman Fikret Abdic, die de autonomie van hun 'provincie' hebben uitgeroepen en die worden gesteund door de Bosnische en de Kroatische Serviërs.

Volgens VN-waarnemers in de regio gingen Abdic' troepen vrijdagavond in de aanval bij het dorp Krakace, dat ze op de regeringstroepen veroverden. Bij die aanval vielen vijf doden. Zaterdag openden de regerinsgtroepen een tegenaanval, waarbij ze het dorp Todorovo, een bolwerk van Abdic-aanhangers, en een aantal omliggende gehuchten veroverden.

Elders in Bosnië kwam in de loop van zaterdag een eind aan de gevechten. “Het staakt-het-vuren is niet waterdicht, maar de strijd luwt zeker”, zo werd zaterdag al door een VN-woordvoerder gezegd. De VN-vredesmacht UNPROFOR heeft nieuwe waarnemersposten ingericht om te kunnen toezien op de naleving van het bestand. De waarnemers kampen echter met de moeilijkheid dat de Bosnische Serviërs het VN-personeel geen vrijheid van beweging toestaan.

De strijdende partijen hebben dit weekeinde vorderingen gemaakt in hun overleg over de uitwisseling van krijgsgevangenen en van lijsten met vermisten. Het Internationale Rode Kruis hoopt dat het binnen twee weken komt tot een grote gevangenenruil. (Reuter, AP, AFP)