Treinverkeer lamgelegd door werkstaking NS

UTRECHT, 13 JUNI. Een staking onder het rijdend personeel van de Nederlandse Spoorwegen heeft vanmorgen het treinverkeer in het hele land nagenoeg volledig lamgelegd.

Aan het begin van de middag was het nog onduidelijk hoe lang de staking zou duren. Wel zag het er op dat moment naar uit dat NS-directie en bonden het vorige week vastgelopen overleg over inkrimping van het aantal machinisten en conducteurs in de loop van vandaag zouden hervatten.

De drie bonden, die vorige week verdeeld waren over de stakingseis, werden het gisteren eens over een gezamenlijke koers. Per brief drongen ze vanmorgen bij de NS aan op 'vormen van arbeidstijdverkorting' gericht op het voorkomen van gedwongen ontslagen. “NS zullen op dat punt ruimte moeten bieden”, aldus onderhandelaar G.W. Korteweg van de Vervoersbond FNV. De Vervoersbond CNV en de spoorwegvakbond FSV eisten vorige week nog dat geen gedwongen ontslagen mochten vallen.

Het rijdend personeel van de NS gaf vanmorgen op actievergaderingen in het hele land massaal gehoor aan de oproep van de bonden het werk neer te leggen. De bonden van FNV en CNV hadden een 24-uursstaking uitgeroepen; het ultimatum van de FSV liep om negen uur af. Aanvankelijk hadden de NS hoop dat het treinverkeer na negen uur op gang zou komen, maar dat gebeurde niet.

Wel reden op verschillende trajecten op onregelmatige tijden enkele treinen, onder andere tussen Kampen en Zwolle, Roosendaal en Vlissingen, Roosendaal en Breda, en tussen Groningen en Roodeschool. Tussen Groningen en Leeuwarden ging een twintigtal stakers op de rails staan om een eind te maken aan de rit van een stoptrein. Tussen Emmerich en Utrecht lieten de stakers een internationale trein door met reizigers die anders aan de grens zouden zijn gestrand.

De verkeerscentrale in Driebergen meldde dat het op de Nederlandse wegen vanmorgen aanzienlijk drukker was dan op andere maandagochtenden. Hoewel er niet veel meer files op de snelwegen stonden, waren zij wel veel langer dan normaal. De langste stond tussen Den Bosch en Utrecht, 18 kilometer.

De belangenvereniging van reizigers in het openbaar vervoer (Rover) noemt de treinstaking desastreus voor het openbaar vervoer. Rover adviseert gedupeerden restitutie van abonnementsgelden te claimen en eventuele kosten van alternatief vervoer op de NS te verhalen. De NS vervoeren dagelijks ongeveer 900.000 reizigers.