Salamat

Salamat: Mambo el Soudani (Pi'ra:nha 31-2). Distributie: Music & Words.

'Oe' roepen de musici van Salamat herhaaldelijk in het titelstuk van Mambo el Soudani. Wat nu, mambo uit Cairo? Als men weet dat deze cd opgedragen is aan Ali Hassan 'Kuban' wordt alles duidelijk, want deze zanger/bandleider geldt als de grote popularisator van de naar Cairo gewaaide Nubische volksmuziek. Hij gaf deze landelijke slagwerkmuziek een stedelijk karakter door het tempo op te voeren, westerse instrumenten te introduceren en de muziek te kruisen met andere soorten. De eerste fusion vond plaats met Cubaanse muziek, daarna werden met succes elementen uit andere muzieksoorten geïntegreerd. 'Al Jeel' werd de naam voor de nieuwe stijl.

De groep Salamat o.l.v. percussionist Mahmoud Fadl volgt met succes het door Hassan geëffende pad. De stijl van leadvocalist Fathi Abou Greisha lijkt op raï-zang die is gepolijst, de basgitaar en het keyboard geven de muziek een tamelijk westers karakter. El Raqs Gamil waarin zangeres Salma Abd Rady de show steelt lijkt soms wel een hitje uit het Amerika van de jaren vijftig. Tamelijk traditioneel daarentegen zijn de vraag en antwoordzang en de blazersfiguurtjes die terug schijnen te gaan op een 4000 jaar oude vocale traditie. Ook de functie van deze muziek is natuurlijk stokoud: dansen tot je er bij neervalt. Komende woensdag staat Salamat in de Melkweg in Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen