Rwandese rebellen meldden val van Gitarama

KIGALI, 13 JUNI. Het Rwandees Patriottisch Front (RPF) heeft zich na zware gevechten meester gemaakt van Gitarama, de zetel van de Rwandese interim-regering tot president Theodore Sindikubwabo en een deel van zijn zijn kabinet vorige week vluchtten. Dat heeft althans RPF-commandant generaal-majoor Paul Kagamé vandaag meegedeeld. De val van de stad, 50 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kigali, waarvoor de rebellen ongeveer twee weken hebben gevochten, was vanmiddag nog niet van onafhankelijke zijde bevestigd.

“Wij beheersen 90 procent van de stad”, aldus generaal Kagamé. Volgens hem wordt de resterende 10 procent gevormd door “een of twee bergen”, waarop zich nog regeringssoldaten bevinden. “Wij achtervolgen hen op hun vlucht naar Ruhengeri”, in het uiterste noordwesten van het land.

Met de gemelde val van Gitarama zal volgens functionarissen van de Verenigde Naties de houding van het hoofdzakelijk uit Tutsi's bestaande RPF in de onderhandelingen in Kigali met het door Hutu's gedomineerde regeringsleger over een staakt-het-vuren verder verharden. Volgens deze zegslieden is het onwaarschijnlijk dat het RPF nu met een bestand zal instemmen tot het zijn militaire doelen heeft verwezenlijkt.

Militaire waarnemers zeggen dat het RPF nu de strijd moet aanbinden met regeringsbataljons in het westen van Kigali, waaronder een gemechaniseerde artillerie-eenheid, en in de noordelijke stad Ruhengeri en de zuidelijke steden Gisenvi en Butare. (Reuter, AFP)