Prins stopt met vliegen

ROTTERDAM, 13 JUNI. Prins Bernhard (82) stopt na 53 jaar met vliegen. Zaterdag maakte de prins zijn laatste vlucht, van Lelystad naar Amsterdam. Boven de hangar van de Dutch Dakota Association op Schiphol-Oost voerde hij nog een luchtsalto uit.

De laatste jaren vloog de prins alleen nog onder toezicht van een instructeur. Volgens een woordvoerder van de Rijksluchtvaartdienst is er nog slechts “een enkele” vlieger van boven de tachtig.

Alle vliegers boven de veertig jaar ondergaan jaarlijks een medische keuring. Daarnaast leggen ze ieder jaar een proeve van bekwaamheid af. Vliegers die in het bezit zijn van een A-brevet, zoals de prins, moeten minimaal tien uur per jaar vliegen om in aanmerking te komen voor verlenging van de vliegbevoegdheid. “Veel mensen komen daar op een gegeven moment niet meer aan toe”, zegt de woordvoerder van de Rijksluchtvaartdienst. Prins Bernhard wel. Tijdens zijn vliegcarrière maakte hij in totaal ongeveer 12.000 vlieguren, gemiddeld 226 uur per jaar.