Prijs op het hoofd van schrijfster Nasrin verhoogd

NEW DELHI, 13 JUNI. Een islamitische geestelijke in het zuiden van Bangladesh heeft zaterdag de prijs op het hoofd van de gezochte schrijfster Taslima Nasrin verhoogd met 100.000 taka (ongeveer 5.000 gulden). Gedurende het weekeinde werden er op verscheidene plaatsen grote demonstraties gehouden tegen de omstreden auteur, waarbij duizenden mensen riepen om haar dood.

Mufti Nazrul Islam vertelde een grote menigte in de plaats Khulna dat Nasrin “een onvergefelijke overtreding had begaan tegen de islam en ter dood moet worden gebracht.” Hij zei dat de eventuele moordenaar bij hem persoonlijk de beloning zou kunnen afhalen.

Vorige herfst had een fundamentalistisch groepje in het noorden, de Soldaten van de Islam, al een beloning uitgeloofd voor degene die de schrijfster uit de weg zou ruimen. De groep was ontstemd over haar korte roman Lajja (Schaamte) over de agressie van moslims tegen leden van de hindoe-minderheid.

Nasrin haalde zich onlangs de woede van veel moslims op de hals door enkele uitspraken in het Indiase dagblad The Statesman en zit ondergedoken nadat de regering vorig weekeinde een arrestatiebevel tegen haar uitvaardigde omdat ze moslims opzettelijk zou hebben gekwetst. In het interview met The Statesman zou Nasrin gezegd hebben dat de Koran “grondig moet worden herzien”.

Nadien heeft de 32-jarige schrijfster verscheidene keren verklaard dat ze verkeerd is geciteerd. “Geen woord kan worden veranderd in de Koran. Ik weet dat maar al te goed en ik heb nooit iets gezegd over veranderingen in het boek”, aldus Nasrin in een verklaring vanuit haar schuilplaats. Ze zou slechts hebben gepleit voor wijzigingen in de shari'a, het islamtische recht.

Een zegsman van de Bengaalse regering verklaarde gisteren dat Nasrin zich omwille van haar veiligheid het beste kan aangeven bij de autoriteiten. Hij maakte geen melding van een eventueel arrestatiebevel tegen de radicale moslims die openlijk tot de moord op Nasrin opriepen. Wel zijn daarentegen twee journalisten die het voor Nasrin hadden opgenomen in hechtenis genomen.

    • Floris van Straaten