Portugal; 'Gele kaart voor premier Cavaco Silva'

LISSABON, 13 JUNI. De socialisten zijn de grote winnaars van de Europese verkiezingen in Portugal. Ze werden met 34,7 procent van de stemmen een fractie groter dat de regerende sociaal-democraten, die 34,3 procent van de stemmen behaalden. Beide partijen zullen met negen zetels vertegenwoordigd zijn in het Europese Parlement.

“Dit is een zware nederlaag voor de regering”, aldus de socialistische afgevaardigde Jorge Coelho, “de kiezers hebben haar de gele kaart laten zien.” Premier Anibal Cavaco Silva gaf toe dat de groeiende werkloosheid en de economische recessie tot een proteststem hebben geleid. “We spraken te veel over de binnenlandse situatie en te weinig over Europa. De economische situatie heeft de kiezers beïnvloed”, aldus de premier.

Voor de socialisten lijkt de uitslag een opsteker voor de algemene verkiezingen die volgend jaar moeten worden gehouden, al sprak Cavaco Silva die opvatting met nadruk tegen: “Deze verkiezingen hebben niets te maken met de algemene verkiezingen van 1995.” Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen die in december van het afgelopen jaar werden gehouden deden de socialisten het al goed. Ze haalden toen 36 procent van de stemmen tegen 34 procent voor de sociaal-democraten (PSD).

De christen-democratische CDS krijgt, evenals de Groen-Linkse alliantie, drie zetels in Straatsburg. De opkomst was mager, ruim 35 procent van de kiezers maakte de gang naar de stembus, wat mede het gevolg was van het fraaie zomerweer. De campagne werd eerder al als mat gekwalificeerd. (AFP, Reuter)