Oostenrijk kiest voor aansluiting Europese Unie

WENEN, 13 JUNI. De Oostenrijkse bevolking heeft zich gisteren in een referendum met een ruime meerderheid uitgesproken voor toetreding tot de Europese Unie. Oostenrijk zal vanaf 1 januari 1995 als dertiende lidstaat tot de Europese Unie toetreden.

Bij een opkomst van 81,3 procent stemde 66,4 procent voor en 33,6 procent tegen toetreding. In alle deelstaten was de meerderheid voor toetreding. Dat was opvallend omdat uit opiniepeilingen steeds slechts een krappe meerderheid voor de toetreding leek te zijn. In de meeste deelstaten stemde meer dan 65 procent vóór. De minst EU-gezinde deelstaat was Tirol, waar 56 procent voor de toetreding stemde. Vorige week leek Tirol nog in meerderheid tegen te zullen stemmen.

Onder de kroonluchters van de Maria Theresia-zaal aan het Ballhausplatz in Wenen vielen de leden van de christen-democratisch/socialistische coalitieregering, minister van buitenlandse zaken Alois Mock (ÖVP), bondskanselier Franz Vranitzky (SPÖ) en vice-kanselier Erhard Busek (ÖVP), elkaar in de armen en werd de overwinning gevierd met champagne.

Kanselier Vranitzky zei dat de Oostenrijkers voor het eerst in de geschiedenis zelf over hun toekomst besloten hadden en dat daarmee een geschiedenis van “teleurstelling, lijden en discriminatie” was overwonnen. Vranitzky herinnerde aan het feit dat Oostenrijk in 1955 zijn neutraliteit door de Sovjet-Unie opgedrongen had gekregen. De toetreding tot de EU daarentegen was een eigen wilsbeschikking.

Pag.5: Vreugde in Wenen om 'ja' tegen EU

“Wij hebben nu iets besloten waar wij in 1955 niet toe in staat waren”, aldus Vranitzky. Zijn opmerking wordt beschouwd als een eerste poging de Oostenrijkers vertrouwd te maken met de mogelijke opgave van hun neutraliteit als Oostenrijk in de toekomst een rol gaat krijgen in het buitenlands beleid van de EU.

Vice-kanselier Busek zei “trots” te zijn dat Oostenrijk zo'n historische beslissing had genomen en dat de bevolking er zeker van kon zijn dat de Oostenrijkse belangen in de Unie behartigd zouden worden.

De Oostenrijkse ambassadeur van Oostenrijk bij de EU, Manfred Scheich, zei dat de grote meerderheid voor de toetreding in Oostenrijk een goed voorbeeld is voor kandidaat-lidstaat Zweden, dat ook militair neutraal is en binnenkort in een referendum over de toetreding tot de EU moet gaan besluiten. In Finland en Noorwegen moeten eveneens referenda gehouden worden. In Noorwegen, waar in 1972 in een referendum al tegen toetreding werd gestemd, is de kans dat het EU-lidmaatschap door de bevolking wordt afgewezen het grootst.

    • Daniela Hooghiemstra