Nana Mouskouri lid van het Europarlement

ATHENE, 13 JUNI. De Griekse zangeres Nana Mouskouri is verkozen tot lid van het Europese parlement. De een na de ander worden beroemde Griekse zangeressen in het parlement gekozen. Na Melina Mercouri en Maria Farandouri, die voor de socialistische Pasok zitting hadden in de Griekse volksvertegenwoordiging - wijlen Melina was bovendien ruim acht jaar minister van cultuur - heeft Mouskouri sinds gisteren zitting in het Europarlement namens de rechtse oppositiepartij Nieuwe Democratie (ND).

“Ons land heeft personen van internationale reputatie nodig om de nationale standpunten in Europa toe te lichten”, aldus rechtvaardigde de ND haar kandidaatstelling. Het was een verrassende keus omdat de zangeres tevoren hoegenaamd geen politieke belangstelling had getoond. In een vraaggesprek moest ze ook toegeven, nauwelijks iets te weten van de Macedonische kwestie, die de Grieken het meest bezighoudt en de grootste misverstanden met het buitenland veroorzaakt.

Dit was niet de enige reden dat tegenstanders van de ND de draak staken met Nana's kandidatuur. Kwaadwillige geruchten willen dat zij door haar jarenlange afwezigheid uit Griekenland haar moedertaal heeft verleerd. Volgens een andere legende heeft zij in de periode van de Griekse kolonelsdictatuur (1967-1974) eens een oorvijg opgelopen van de eveneens, maar om andere redenen, in het buitenland circulerende Melina Mercouri.

Tijdens hetzelfde omstreden vraaggesprek heeft zij gezegd dat zij in die periode “nog erg jong was”. Eerlijkheidshalve moet daar aan worden toegevoegd dat zij tijdens de junta, zoals zij ook memoreerde, niet één keer in Griekenland is opgetreden, hoewel de kolonels daar meermalen op hadden aangedrongen.

Dit laatste kunnen niet veel 'inheemse' Griekse zangers en zangeressen haar nazeggen. De meeste Grieken zijn het vergeten, maar op de eerste verjaardag van de putsch van 21 april 1967 zijn veel bekende kunstenaars aangetreden in het stadion waar Papadopoulos en Pattakos pronkten. Daartoe behoorde ook de grote Theodorakis-zanger Grigoris Bithikotsis, die bij een andere gelegenheid de 'Hymne op de Revolutie' (lees: staatsgreep) heeft meegezongen - tweede stem, zoals hij later tot zijn verdediging zei.

In dat zelfde stadion trad ook op de legendarische Sofia Wembo, de 'zangeres van de overwinning', die in de heroïsche strijd tegen de Italiaanse invallers van 1940 aan het front de Griekse soldaten moed had ingezongen met haar spotliedjes tegen Mussolini. Tijdens de opstand op de Polytechnische Hogeschool (november 1973) heeft zij veel goedgemaakt door gewonde studenten, die op de vlucht waren, gastvrij op te nemen in haar woning vlak bij de hogeschool.

    • Frans van Hasselt