Koers KPN omhoog na introductie

AMSTERDAM, 13 JUNI. De eerste koers van de aandelen van de geprivatiseerde Koninklijke PTT Nederland (KPN) is vanochtend in uiterst drukke handel drie kwartjes hoger uitgekomen dan de inschrijfprijs van 49,75. De koers van KPN opende vlak voor twaalf uur op 50,50, exact de adviesprijs die in de loop van de ochtend was geïndiceerd. Na een half uur was de koers 50,70.

De handel was onmiddellijk druk: de eerste tien minuten werden bijna 1,9 miljoen aandelen verhandeld, ofwel 1,5 procent van 138 miljoen aandelen die voor beurshandel beschikbaar zijn. Om half een waren al meer dan 6 miljoen stukken verhandeld. Particuliere beleggers, die een inschrijfkorting van 2,50 hadden gekregen, verzilverden onmiddellijk hun koerswinst.

Voor het begin van de beurshandel hakte de overheid de knoop door over de toewijzing van de aandelen. Vrijdag was al duidelijk geworden dat de totale vraag het aanbod ruimschoots overtrof. Particulieren die voor 75 aandelen hadden ingeschreven kregen een volledige toewijzing, zo maakte de overheid gisteravond bekend. Inschrijvingen van particulieren boven 75 aandelen werden gekort.

Er hebben volgens de officiële opgave van de overheid en bankenleider ABN Amro 188.500 particuliere beleggers op aandelen KPN ingeschreven. Onder hen zijn ruim 31.000 werknemers van het post- en telecombedrijf.

In totaal is 30 procent van de beschikbare 138 miljoen aandelen terechtgekomen bij Nederlandse particuliere beleggers. Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars krijgen 10 procent.