Jungle Book

Charles Koechlin: The Jungle Book (RCA 09026 61955 2)

Het lijkt onmogelijk, maar ze bestaan nog: mooie composities uit het begin van deze eeuw die nog niet op de plaat zijn vastgelegd. Zo'n werk is bij voorbeeld de cyclus met symfonische gedichten van de Franse componist Charles Koechlin, gebaseerd op The Jungle Book van Rudyard Kipling. RCA brengt nu de World Premiere Recording, in een mooi vormgegeven doosje met twee cd's.

Koechlin (1867-1950), een leerling van Massenet en Fauré, was zijn hele leven gefascineerd door Kiplings werk. The Jungle Book heeft daardoor het karakter van een muzikale autobiografie. De eerste drie delen vormen samen op. 18, ze ontstonden rond de eeuwwisseling. Het laatste deel, Les Bandar-log is op. 176; Koechlin voltooide het in 1940.

In die tussenliggende periode onderging zijn stijl een aantal belangrijke wijzigingen. Aanvankelijk ligt zijn werk stevig verankerd in de Franse romantiek van voor Debussy: kleurrijke orkestratie, veel gevoel voor exotisme en zinderende melodie-en. Later wordt de stijl soberder, totdat Koechlin in het voorlaatste deel, La loi de la jungle, uitsluitend eenstemmige, gefragmenteerde melodieën schrijft die hij ondersteunt met slagen op gongs en tam-tam.

Het laatste deel gaat over de apen die zichzelf beschouwen als genieën, maar in werkelijkheid slechts naäpers zijn. Hierin kan Koechlin zijn gram kwijt over het onbegrip voor zijn toen als ouderwets beschouwde manier van componeren. De muziek is een satirisch allegaartje van twaalftoonsklanken, atonaliteit en quasi-modern contrapunt. Pas aan het slot overwint de ware muziek, die van Koechlin zelf.

De uitvoering door het Radio Symfonie Orkest van Berlijn, o.l.v. David Zinman maakt voorlopig een volgende cd-opname overbodig.

    • Paul Luttikhuis