Jopie Huisman verkoopt zijn eerste aquarel

LEEUWARDEN, 13 JUNI. Een aquarel van de schilder Jopie Huisman heeft zaterdag op een kunstveiling in Sneek 63.250 gulden opgebracht.

Twee inwoners van Valkenswaard kochten het kunstwerk. Dat Huisman een werk te koop aanbiedt, is uniek. De oud-lompenboer verkoopt de laatste 20 jaar uit principe nooit kunstwerken. Alles wat hij schildert komt in zijn eigen museum in Workum te hangen. Jopie Huisman had het werk, dat hij “Mijn jas, mijn hoed en mijn hemd” noemde, speciaal voor de veiling, die werd gehouden voor het nieuwe Antonius Ziekenhuis in Sneek, geschilderd. De schilder wilde hiermee zijn dankbaarheid tonen over de goede behandeling die hij in het ziekenhuis had gekregen, zegt voorzitter J. van der Meer van het bestuur van het museum.

Huisman weigert zijn schilderijen te verkopen, omdat hij de “hebzucht” niet wil stimuleren. “Hij legt zijn ziel in elk schilderij en je ziel verkoop je niet”, aldus Van der Meer. De autodidact Huisman verkocht ongeveer 20 jaar geleden alleen werk om in levensonderhoud te kunnen voorzien. De opbrengst van de kunstveiling, die wordt geschat op anderhalve ton, is bestemd voor onder meer een aankleding van de kinderafdeling van het nieuwe Antoniusziekenhuis in Sneek en voor de aankoop van kunstwerken. Er werden in totaal 290 kunstwerken geveild, waar onder werk van Sjoerd de Vries, Corneille, Jan Cremer, Co Cordel en Cor Reitsma.