Ierland; Premier Reynolds handhaaft zijn positie

DUBLIN, 13 JUNI. De regerende Fianna Fail van de Ierse premier, Albert Reynolds, heeft zich goed weten te handhaven in de Europese verkiezingen. Volgens nog voorlopige uitslagen gaat de partij, die de afgelopen week bij tussentijdse verkiezingen twee zetels verloor, van zes naar ten minste zeven zetels in het Europese Parlement. Politieke leiders van de partij toonden zich teleurgesteld over het feit dat twee zetels verloren gingen, één naar de Fine Gael en één naar Democratisch Links, maar waren verheugd dat de uitslag van de verkiezingen voor het parlement in Straatsburg een ander beeld vertoonden.

John Bruton, de leider van de oppositionele Fine Gael, toonde zich buitengewoon ingenomen met de verkiezingsuitslagen en noemde die “van een immense nationale betekenis”. De oppositie heeft campagne gevoerd op basis van de magere resultaten van het werkgelegenheidsbeleid van de regering Reynolds. De werkloosheid in Ierland beloopt momenteel 16 procent.

De Ierse Labour Party, partner in de coalitieregering, deed het slechter dan verwacht. Opvallend was de winst van de Groenen, die één en mogelijk twee zetels zullen behalen in het Europese parlement. Dat zal dan mogelijk ten koste gaan van Labour en de onafhankelijken. Momenteel zijn de Groenen maar met één zetel vertegenwoordigd in het nationale Ierse parlement en met negen raadszetels in de gemeenteraad van Dublin. De definitieve resultaten van de Euro-verkiezingen, die gehouden zijn op basis van evenredige vertegenwoordiging, zullen pas in de loop van vandaag bekend worden. (Reuter)