Holland Acht krijgt verrassend veel tegenstand

AMSTERDAM, 13 JUNI. De Holland Acht heeft gisteren de Nederlandse titel met de grootste moeite geprolongeerd. Jaap Krijtenburg, Ronald Florijn, Nico Rienks, Niels van der Zwan, Henk Jan Zwolle, Kai Compagner, George van Iwaarden, Rens Sanderse en stuurman Jeroen Duyster ontmoetten zware tegenstand van Nereus.

De aartsrivaal, een Amsterdamse club-acht, was wel versterkt met twee roeiers uit de selectie van bondscoach René Mijnders. Veel wedstrijden bij de zware mannen boordroeiers stonden in het teken van de strijd tussen de Holland Acht en Nereus. Zaterdag lukte het alleen de twee-zonder Zwolle-Compagner om voor de roeiers van Nereus te eindigen. Hun collega's uit de selectie moesten toen genoegen nemen met de vierde plaats, achter onder meer de talentvolle boot van Nereus met Simons en Van der Giessen.

Later die dag overtuigde Nereus opnieuw met het favoriete eigen nummer vier-met-stuurman. René Mijnders weigerde categorisch conclusies te verbinden aan het matige optreden van zijn eigen mannen. “Ik heb zelden zo genoten van een wedstrijd als deze twee-zonder. Wij hebben de laatste tijd weinig op dit nummer getraind. Toen we afgelopen week even oefenden en het wel goed ging, besloten we in te schrijven. Deze resultaten worden niet meegenomen in de selectie, zij spelen alleen mee in de 'trials' die we komende week houden.” Eind deze week maakt Mijnders bekend welke twee roeiers buiten de acht vallen.

Op de tweede dag van de NK op de Bosbaan wonnen de roeiers van zijn selectie wel de vier-zonder en de acht. Nico Rienks gaf achteraf toe dat hij ietwat lichtvaardig had gedacht over de tegenstand. “Vroeger won je in zo'n weekeinde gewoon vijf titels. Dat dachten we nu ook te kunnen. De anderen varen intussen een stuk harder.”

Pieter van Andel won zaterdag de skiff voor Sander van der Mark en Dennis Stroombergen. Gisteren behaalde hij met Joris Loefs de nationale titel in de dubbeltwee behaald.

Bondscoach Kris Korzeniowski had meer werk aan zijn selecties. De NK waren door hem wel als meetpunt gezien. Irene Eijs, die vorige week aankondigde niet mee te kunnen doen in een dubbelvier omdat zij werkt aan een promotie-onderzoek, won de nationale titel in de skiff. Zij ziet wel perspectief in een dubbeltwee of in de skiff. Bij de dubbeltwee won Eeke van Nes met José de Groot.

Korzeniowski, verantwoordelijk voor het vrouwenroeien, laat iedereen nog de vrije hand. “Dit is een vrij land. Iedereen mag denken wat hij of zij wil. De vrouwen maken zelf steeds allerlei regels die ze dan naar aanleiding van de resultaten ook steeds weer aanpassen. Ik zal proberen een dubbelvier te maken, en anders moeten we selecteren voor de dubbeltwee.”

De lichte mannen boordroeiers, Korzeniowski's andere zorgenkind, presteerden matig. Met een nieuw plan, gisteravond laat gepresenteerd, probeert de coach uit een groep van twaalf roeiers een acht te selecteren voor de Rotsee Regatta in Luzern. Voorwaarde is wel dat de roeiers zichzelf “committeren” en de komende periode minstens eenmaal per dag naar Amsterdam komen om te trainen. Bij de vrouwen boordroeisters werd ook een groep van twaalf geselecteerd, die in Luzern in twee- en vier-zonder zullen varen. (ANP)