Herexamen na fraude leraar

DEN HAAG, 13 JUNI. Twintig MAVO- en VBO-leerlingen van het Stevin College in Den Haag moeten het eindexamen wiskunde overmaken. Hun lerares heeft bij de correctie de antwoorden veranderd, om de cijfers op te schroeven. De fraude kwam aan het licht bij de tweede correctie, door een leraar van een andere school.

De onderwijsinspectie heeft besloten dat de leerlingen op 21 juni een herexamen wiskunde moeten maken. Een eventueel herexamen in een ander vak kunnen ze pas in augustus afleggen. Rector J. Haandrikman is “nogal geschrokken” van de affaire. “Je hoopt dat dit je eigen school nooit treft. Maar als het toch gebeurt, moet je handelen volgens de regels.” De leerlingen krijgen tot 21 juni extra wiskundelessen. De lessen worden in de avonduren gegeven omdat sommige scholieren overdag een vakantiebaantje hebben.

De betrokken lerares heeft volgens Haandrikman de gevolgen van haar daad niet overzien. Ze werkte sinds het begin van dit schooljaar aan het Stevin College, op basis van een tijdelijke aanstelling. “Die aanstelling wordt het komende schooljaar niet gecontinueerd”, aldus de rector.

Het is niet de eerste keer dat leerlingen een examen moeten overdoen omdat een leraar met de antwoorden heeft geknoeid. In 1992 moesten ruim negentig HAVO- en VWO-leerlingen uit Sneek hun examen handelsrekenen en economie II overdoen omdat hun leraar met correctievloeistof verbeteringen had aangebracht.