Estse premier blijft

TALLINN, 13 JUNI. In Estland is zaterdag de dreiging van een regeringscrisis afgewend. Op een speciaal congres van de Vaderlandpartij, de belangrijkste van de regeringscoalitie, werd Mart Laar herkozen tot voorzitter. Daarmee kan hij voorlopig aanblijven als premier. 'Rebellen' binnen zijn partij wilden zijn vertrek. Een aantal ministers is onlangs afgetreden uit protest tegen de naar hun mening autoritaire en eigenzinnige stijl van Laar, die bovendien in brede kring verantwoordelijk wordt gesteld voor de sterke daling van de populariteit van de partij in de opiniepeilingen. Bij de verkiezingen van 1992 kreeg de Vaderlandpartij 22 procent van de stemmen; volgens de jongste peilingen kan de partij nu nog slechts rekenen op vier procent, minder nog dan de kiesdrempel.

Laar heeft vorige week toegegeven er een autoriaire stijl van regeren op na te houden. Volgens hem was de 'rebellie' binnen de regering en de partij tegen zijn bestuur het resultaat van zijn pogingen in die situatie verandering te brengen. (Reuter)