Eerste dag KPN op de beurs een doorslaand succes

AMSTERDAM, 13 JUNI. Het nieuwe aandeel KPN heeft vanochtend de show gestolen op de Amsterdamnse beurs en ook de eerste winst geboekt. Na het middaguur noteerde het aandeel 55,70 gulden, twee dubbeltjes hoger dan de introductiekoers. Er waren op dat moment al meer dan twaalf miljoen stukken verhandeld.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend volledig in de ban van het aandeel KPN. Handelaren gaven een advieskoers op van 50,50 gulden, drie kwartjes meer dan de koers waartegen de stukken zijn geïntroduceerd. Na de eerste officiële koers barstte de handel vanochtend in alle hevigheid los. Op de optiebeurs is vanmiddag met handel in opties KPN gestart. Het is nog niet eerder gebeurd dat op hetzelfde moment is begonnen met handel in aandelen en opties van een nieuw fonds. Dat dit nu toch is gebeurd onderstreept volgens handelaren het belang van de introductie van KPN op de Amsterdamse beurzen. Afgaande op de enorme belangstelling die KPN de eerste dag trok voorspelden handelaren een zonnige toekomst voor het fonds waarin tegen één uur al dertieneneenhalf miljoen stukken waren verhandeld.

Afgezien van de KPN-drukte was de stemming voor de rest van de markt aan de flauwe kant onder druk van Wall Street en Londen. De beursbarometer, de AEX, stond 1,80 punt lager op 404,91. Bij de internationale waarden noteerde alleen Koninklijke Olie vroeg op de ochtend vier dubbeltjes hoger op 199,50. Tegen het middaguur was die winst alweer volledig weggeëbd en noteerden de Olies een dubbeltje verlies op 199,00 gulden. De overige internationals moesten nog iets meer inleveren en verloren door de bank genomen twee kwartjes.

In de financiële waarden zat evenmin veel muziek. Uitschieter was ING met een verlies van 40 cent op 79,80. De uitgevers verloren 60 à 70 cent en de haven- en transportfondsen 30 à 60 cent. Ook de industriefondsen verkeerdewn in mineur en moesten gemiddeld enkele dubbeltjes inleveren. Een nog grotere negatieve uitschieter vormde Hoogovens dat zelfs negentig cent moest inleveren op 71,60 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is de week bijna een cent lager begonnen. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd vanochtend om 10.00 uur 1,8600 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,8680 afgelopen vrijdag. In New York sloot de dollar vrijdagavond op 1,8670.

TOKIO De stemming op de beurs van Tokio was vandaag optimistisch. De Nikkei 225-index steeg met 157,63 naar 21.552,81 punten, de hoogste stand dit jaar. Er werden ongeveer 400 miljoen aandelen verhandeld.