Denemarken; Anti-Europeanen halen kwart van de stemmen

KOPENHAGEN, 13 JUNI. De anti-Europeanen zijn de grote overwinnaars geworden van de Europese verkiezingen in Denemarken. Toen de helft van de stemmen rond het middaguur was geteld, hadden de twee anti-Europese lijsten samen meer dan een kwart van de stemmen. Dat zou betekenen dat zij vier van de zestien Deense zetels in het Europarlement kunnen gaan bezetten.

De oppositionele Conservatieven deed het opvallend goed, wat voor een deel is toegeschreven aan het feit dat deze lijst werd aangevoerd door de voormalige premier Poul Schlüter, die nog altijd een redelijke populariteit geniet en die ook de enige kandidaat van enige statuur op de Deense lijsten was. De conservatieven zouden hun zeteltal mogelijk verdubbelen van twee naar vier. De zeer pro-Europese liberale partij van de voormalige minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann Jensen zou ook op een zetel winst staan en met vier zetels in Straatsburg komen. De pro-Europese Centrum-Democraten, die deel uitmaken van de regering Rasmussen, leken aan het begin van de middag hun twee zetels in Straatsburg te zullen kwijtraken. De linkse socialistische Volkspartij zou zijn ene zetel behouden, terwijl de regerende sociaal-democraten van premier Rasmussen één zetel leken te verliezen doordat een derde van de vroegere sociaal-democratische kiezers nu op andere partijen stemde.

De opkomst in Denemarken was relatief groot. Ging in 1989 46 procent van de Denen naar de stembus, nu zou dat percentage ongeveer 52 bedragen. Denemarken heeft vanouds een anti-Europese traditie. In 1992 verwierpen de Denen het Verdrag van Maastricht. De campagne tegen het verdrag leidde tot de oprichting van de zogeheten Juni-beweging die met twee zetels in Straatsburg vertegenwoordigd zal zijn. Na de toetreding van Denemarken tot de EG werd in 1972 de Volksbeweging tegen de EG opgericht, die dit keer op twee zetels zou kunnen rekenen.