Davis-Cupteam wil oefenwedstrijd tegen Zweden

ROTTERDAM, 13 JUNI. Het Nederlands Davis-Cupteam wil als voorbereiding op de wedstrijd tegen de Verenigde Staten een oefeninterland spelen tegen het Zweedse team. Bondscoach Stanley Franker hoopt tussen 4 juli, wanneer Wimbledon is afgelopen en het weekeinde van 15, 16 en 17 juli, als op de Muller-pier Sampras en Courier aantreden, de Zweden te ontvangen. Oostenrijk, door Franker als eerste benaderd, wees de uitnodiging af. De Zweden laten deze week weten of ze de uitnodiging zullen accepteren.

In Londen zorgde Todd Martin voor een verrassing. In de finale van het grastoernooi van Queens versloeg de als vijfde geplaatste Amerikaan gisteren zijn landgenoot Pete Sampras met 7-6 en 7-6. Voor Sampras, de nummer één van de wereld en de grote favoriet voor Wimbledon, betekende het zijn vijfde nederlaag in dit jaar. Eerder verloor hij van de Marokkaan Alami in Doha door een gigantische jetlag, van Jacco Eltingh, van Michael Stich en van Jim Courier. Van Todd Martin, zijn trainingspartner en golfmaatje had hij nog nooit verloren. En leek hij nooit te verliezen.

Tegen Sampras bleef hij gisteren verrassend gemakkelijk bij. In beide sets verwierf Sampras twee breekpunten, Martin slechts een. De opslag van beide spelers overheerste. Van rally's was nauwelijks sprake. Van opslagdoorbraken ook niet. Martin won beide tiebreaks met 7-4, omdat hij over de beste mentaliteit beschikte en de wil toonde om te winnen. Het was zijn derde toernooizege in vier profjaren.

Op het gras in Birmingham verdedigde Lori McNeil haar titel met succes. Ze versloeg in de finale Zina Garrison met 6-2 en 6-2. In de halve eindstrijd had ze zich ontdaan van Brenda Schultz, 3-6, 7-5 en 6-2. Schultz, die een ronde eerder tegen Majoli liefst 22 aces had geslagen, raakte van slag door een voetfout.

Schultz controleerde het duel tegen McNeil tot de derde game van de tweede set. Op 30-30 werd ze gestraft voor een voetfout. “Ik kon het niet geloven”, zei ze. “Dat was de eerste voetfout in mijn carrière.” En die duurt al acht jaar. Ze kon het incident niet vergeten, verloor haar opslag en de partij. “Het speelde voortdurend door mijn hoofd. Een voetfout?” Schultz sloeg tegen McNeil negen aces en acht dubbele fouten.