'China zet Japanse hulp op het spel bij nieuwe kernproef'

TOKIO, 13 JUNI. Japan heeft China gisteren gewaarschuwd dat als het opnieuw een kernproef neemt, het de Japanse hulp op het spel zet. Japan is de grootste donor van China. Beide landen praten al enige tijd over een nieuw, grootscheeps hulpprogramma. Het huidige loopt eind volgend jaar af.

De waarschuwing kwam van de Japanse minister van buitenlandse zaken, Koji Kakizawa, die gisteren een bliksembezoek bracht aan Peking om te overleggen over de Noordkoreaanse kwestie. Afgelopen vrijdag nam China een ondergrondse kernproef, die door Japan prompt scherp werd veroordeeld. Het riep Peking krachtig op geen nieuwe proef meer te nemen.

Japan, dat in absolute bedragen 's werelds grootste donor is en met 810 miljard yen (13 miljard gulden) voor de periode 1990-1996 ook China's grootste hulpverlener, zegt alleen geld te lenen (tegen lage rente en voor een lange termijn) als een ontvangend land geen agressieve bedoelingen heeft en zich niet bewapent met massa-vernietingswapens. Bovendien moet zo'n land de mensenrechten eerbiedigen.

Japan was van de grote industrielanden de eerste die na het bloedig neerslaan van de studentenopstand in 1989 in Peking de hulp aan China hervatte. Volgens Tokio wordt juist met grootscheepse hulp de mensenrechten het beste gediend.

De Japanse waarschuwing dat China de hulp op het spel zet, is volgens waarnemers ook ingegeven door het streven van Japan zich internationaal te profileren als een land dat met zijn atoompolitiek alleen civiele bedoelingen heeft. Noord-Korea beschuldigt Japan er herhaaldelijk van dat het bezig is een atoommacht te worden. Een beschuldiging die Japan als lasterlijke propaganda verwerpt.

Daarbij kwam de Chinese kernproef van afgelopen vrijdag voor Japan op een hoogst ongelukkig moment. Ze gebeurde aan de vooravond van het bezoek van Kakizawa aan Peking en ze zou bovendien Noord-Korea kunnen stijven in zijn onwil zijn nucleaire installaties te onderwerpen aan internationale controle.