Bijna alle Afrikaanse landen nu lid van OAE

TUNIS, 13 JUNI. De meest prominente gast op de top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) in Tunis is de nieuwe Zuidafrikaanse president Nelson Mandela. Zuid-Afrika, dat wegens het apartheidssysteem nooit toegelaten werd tot de in 1963 opgerichte OAE, zal tijdens de top officieel als 53ste lidstaat tot de organisatie toetreden.

Ter gelegenheid hiervan werd vanmorgen tijdens een officiële ceremonie in het Tunesische Palais des Congrès de nieuwe Zuidafrikaanse vlag gehesen.

De toetreding van Zuid-Afrika tot de OAE wordt in Tunis als de belangrijkste gebeurtenis van de top gezien. Jarenlang heeft de OAE, die werd opgericht om de stem van het Afrikaanse continent in de wereld te laten horen, het apartheidssysteem in felle bewoordingen afgekeurd.

In de Tunesische hoofdstad zijn 35 staatshoofden van Afrikaanse landen aanwezig voor deze top, de dertigste, van de OAE. De organisatie telt nu 53 leden, dat zijn alle Afrikaanse landen, minus Marokko. (Marokko trok zich in 1985 terug uit de OAE uit protest tegen de toelating van de Westerse Sahara tot lidstaat, hoewel de toekomst van het gebied, dat door Marokko is geannexeerd, nog niet zeker is.) Dit betekent dat niet minder dan 18 staatshoofden afwezig zijn in Tunis.

Het voorbereidende werk voor de top werd de afgelopen dagen verricht tijdens de 60ste ministeriële vergadering van de OAE. Er zijn 24 resoluties door de ministers aangenomen, variërend van een oproep aan de Verenigde Naties om de sancties tegen Libië (ingesteld naar aanleiding van de weigering van de Libische leider Gaddafi om twee Libiërs uit te leveren, die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig bij het Schotse dorpje Lockerbie in 1988) op te heffen tot een resolutie die beoogt om in Afrika tot een gemeenschappelijke markt te komen.