Abiola verklaart zich president van Nigeria

LAGOS, 13 JUNI. De Nigeriaanse oppositiepoliticus Moshood Abiola heeft zichzelf dit weekeinde, op de eerste verjaardag van de geannuleerde presidentsverkiezingen, in een rechtstreekse uitdaging van de militaire regering als staatshoofd uitgeroepen. De militaire regering van generaal Sani Abacha op haar beurt heeft een zoekactie naar Abiola ingesteld, en onderstreept alle subversie streng te straffen.

In een toespraak voor enkele duizenden aanhangers in een niet meer gebruikt sportstadion in de hoofdstad Lagos deed Abiola zaterdagavond een beroep op de regring af te treden: “vanaf dit moment is er een nieuwe regering van nationale eenheid die door mij wordt geleid”. Er was geen onmiddellijke publieke reactie op zijn stap, die veel Nigerianen was ontgaan.

De multi-miljonair Abiola was de kennelijke winnaar van de presidentsverkiezingen van 1993, die echter door de toenmalige militaire leider generaal Ibrahim Babangida werden geannuleerd. Babangida's maatregel leidde tot grootscheepse sociale en politieke onrust, waarbij in drie dagen naar schatting 200 mensen werden gedood. Babangida trad eind augustus af, mede onder druk van maatschappelijke protesten, en wees een burger als zijn opvolger aan. Generaal Abacha nam vervolgens in november de macht over. Hij ontbond het gekozen parlement, samen met 30 staatsregeringen en 500 plaatselijke vertegenwoordigingen. Kritiek op de regering werd een misdrijf.

De Campagne voor Democratie (CD), de pressiegroep voor democratische hervormingen in Nigeria, stelde gisteren dat Abiola's stap haar actieprogramma om de regering van generaal Abacha ten val te brengen, heeft versneld. Zij drong er bij de Nigerianen op aan deel te nemen aan een week van straatprotesten, buurtbijeenkomsten en andere daden van burgerlijke ongehoorzaamheid. “De massa-actie van een week (..) moet niets sparen en totaal zijn”, aldus een verklaring van de CD, een alliantie van mensenrechten-, studenten- en vrouwengroepen.

In een toespraak voor radio en televisie viel generaal Abacha gisteren, vlak voor zijn vertrek naar de topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid in Tunis, hard uit naar zijn critici. “Een keuze voor het pad van confrontatie en subversie kan niet worden geduld. Dergelijke activiteit zal streng worden gestraft.” Tevens beloofde hij Nigeria terug te leiden naar een “ware democratie”, maar in tegenstelling tot zijn voorgangers gaf hij daarvoor geen tijdschema. (Reuter, AP, AFP)