Zoete wraak

Het voedingsmiddelenbedrijf CSM maakt grote kans om uit de AEX-koersindex te worden gedrukt. Eén van de vijfentwintig deelnemers zal komende februari, wanneer de samenstelling en de weging van de AEX-index wordt bijgesteld, zonder twijfel plaats moeten maken voor de new kid in town, Koninklijke PTT Nederland. De plaats in de index wordt bepaald door de effectieve beursomzet in de laatste drie jaar - het aantal verhandelde aandelen maal de koers. CSM was bij de laatste telling laatste met een omzet van 3 miljard gulden. KPN hoeft in de periode tot februari elke dag maar drie promille van de vrij verhandelbare KPN-aandelen op de beurs om te zetten om CSM van zijn plaats te stoten. Het is de vraag of CSM-voorzitter Van Loon de aandelenhandel in zijn concern kan aanwakkeren. Gezien het handhaven van de beschermingsconstructies tegen de zin van de beurs is hem daar niet veel aan gelegen. De beurs is het dan niet gelukt om die reden CSM de notering te ontnemen, de AEX-index zorgt toch voor wraak. (MS)