Wat leeft

Alles wat leeft neemt ruimte in beslag en wat de omvang van die ruimte betreft: er is geen dier dat hier op aarde genoeg heeft aan de ruimte van zijn eigen lichaam. Altijd is er behoefte aan een omgeving.

Uit de omgeving wordt zuurstof betrokken voor de longen, voedsel voor de maag. De omgeving geeft licht aan de ogen, geluiden aan het oor, gevoel aan de huid, geuren aan de neus en smaak aan de tong.

Een veldmuis zoekt in zijn omgeving naar zaden en probeert zich in dezelfde omgeving in veiligheid te brengen voor een torenvalk die muizen zoekt.

Of het nu regen is of droogte, hitte, kou of harde wind, er gaat van een omgeving dreiging uit. Toch weten we bij elk gevaar ook weer omgeving die beschutting biedt.

Een lichaam heeft ruimte nodig om te groeien, en zeker ruimte om zich voort te planten. Dan zijn er jongen, die op hun beurt behoefte hebben aan een omgeving voor beschutting en voor voedsel, om te kunnen groeien.

Wij denken graag dat alles om de geest begonnen is. Maar de geest kan niet zonder lichaam en het lichaam heeft omgeving nodig. Twee stappen maar, dan zie je al dat de omgeving van het leven de essentie is.

Ik zou haast zeggen: laten we nu even pauzeren. Kijk eens om je heen. Wat je ziet, ben je zelf.

    • Koos van Zomeren