VN trekken de technische bijstand aan N-Korea in

WENEN/ISTANBUL, 11 JUNI. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties in Wenen heeft gisteren de technische bijstand aan Noord-Korea ingetrokken omdat het land in gebreke is gebleven bij de verplichte inspecties van zijn nucleaire installaties. Noord-Korea heeft meteen gereageerd door te zeggen dat de twee overgebleven IAEA-inspecteurs het land onmiddellijk moeten verlaten.

In de Raad van Gouverneurs van het IAEA stemden 28 landen voor het straffen van Noord-Korea. Alleen Libië stemde tegen, terwijl vier landen (China, India, Libanon en Syrië) zich onthielden van stemming. De technische bijstand van het IAEA aan Noord-Korea had vorig jaar een waarde van ongeveer 270.000 dollar. Het IAEA neemt de strafmaatregel met name wegens de tegenwerking die zijn inspecteurs hebben ondervonden in de kerncentrale van Yongbyon, waar de afgelopen weken de uraniumstaven zijn vervangen.

De IAEA-mensen kregen van de Noordkoreanen geen toestemming monsters te nemen van de afgewerkte brandstof, zodat ze geen effectieve controle meer kunnen uitoefenen op het Noordkoreaanse nucleaire programma. De Verenigde Staten en andere landen verdenken het communistische bewind van Noord-Korea ervan in het geheim bezig te zijn een eigen kernwapen te ontwikkelen. Pyongyang heeft dit steeds ontkend.

De Verenigde Staten en Rusland werken de komende dagen aan een resolutie tegen Noord-Korea, die zal worden voorgelegd aan de Veiligheidsraad van de VN. Dit zeiden de Amerikaanse en Russische ministers van buitenlandse zaken, Christopher en Kozyrev, gisteren op een gezamenlijke persconferentie in Istanbul. De twee landen willen Pyongyang via sancties op andere gedachten brengen. Mogelijk komt er ook een internationale conferentie over Noord-Korea, zoals Moskou heeft voorgesteld.

De vraag is hoe China, de laatste grote bondgenoot van Noord-Korea, zal reageren. Peking heeft zich tot nu toe verzet tegen sancties en heeft als permanent lid van de Veiligheidsraad het recht zijn veto uit te spreken.

Intussen heeft de Amerikaanse regering laten weten dat de reis van ex-president Jimmy Carter naar Noord-Korea, op uitnodiging van Pyongyang, strikt privé is. Carter zal geen boodschap van het Witte Huis meenemen. (AP, AFP, Reuter)