Veto 'partnerschapsakkoord' dreigt; Den Haag eist toegang ABN en ING in Moskou

BRUSSEL, 11 JUNI. Nederland zal het 'partnerschapsakkoord' tussen de Europese Unie en Rusland blokkeren, zolang van Russische zijde geen absolute zekerheid is geboden dat ABN Amro en de ING Bank er normale bankdiensten mogen verlenen.

Nederlandse diplomaten hebben dat dreigement gisteren in Brussel geuit. Volgens hen zal Den Haag zich “keihard” opstellen en heeft Nederland in deze de steun van de andere EU-lidstaten. Een woordvoerder van buitenlandse zaken in Den Haag onderstreepte gisteravond dat aan de kwestie “groot gewicht” wordt toegekend.

Volgende week komen de ministers van buitenlandse zaken uit de 12 lidstaten van de EU in Luxemburg bijeen, en dan worden ze door de onderhandelaars van de Europese Commissie op de hoogte gesteld van de precieze stand van zaken in de gesprekken met Moskou. De bedoeling is dat president Jeltsin later deze maand naar de Europese top op het Griekse eiland Korfoe komt om het samenwerkingsakkoord te ondertekenen. Dit voorziet in meer markttoegang voor Moskou en een politieke dialoog.

De Russische president Boris Jeltsin maakte juist gisteren tijdens een persconferentie bekend dat hij een decreet heeft ondertekend dat “geleidelijk” toegang geeft aan buitenlandse banken. “Russische bankiers zullen de president kritiseren, omdat de concurrentie werkelijk begint,” zo zei Jeltsin zelf. Onlangs had Moskou na zware Westerse druk toegezegd dat buitenlandse banken na 8 juni de ruimte zouden krijgen om te bankieren.

Over het decreet ontstond in Moskou gisteren grote verwarring. Een functionaris van het Russische ministerie van economische zaken verklaarde tegen het persbureau Reuter dat het decreet nog slechts in “ruwe” versie gereed is. Westerse bankiers in Moskou spraken van een “rookgordijn” en wezen erop dat niemand met bijzonderheden over het decreet is gekomen.

De onderhandelingen tussen de EU en Rusland over een breed politiek en economisch samenwerkingsakkoord slepen al meer dan een jaar. In december kwam Jelstin ook al naar de Europese top, maar partijen kwamen toen niet verder dan het tekenen van een intentieverklaring. Ook de uitvoer van nucleair materiaal uit Rusland vormde een obstakel. De Fransen willen een uitvoerbeperking en in Brussel gaat men ervan uit dat hier een doorbraak kan worden bereikt.

Afgelopen maand ging minister Kooijmans (buitenlandse zaken) er nog van uit dat ook de 'bankenkwestie' vóór de top zou zijn opgelost. Hij onderstreepte dat hij eerst concrete resultaten wilde zien, alvorens Nederland bereid zou zijn het partnerschapsakkoord te tekenen. Nederlandse diplomaten verweten de Russen gisteren dat ze zich van een “byzantijnse” onderhandelingstechniek bedienen. “Alleen een duidelijk 'nee' zal hen uiteindelijk over de brug doen komen”, aldus een diplomaat.

    • Wim Brummelman