Opinie

    • Youp van ’t Hek

Tattoo

Een simpele ziel uit Zoetermeer heeft de kop van John de Wolf op zijn rug laten tatoeëren. Niet een klein Wolfje, maar een schoudervullende John en de Feyenoorder heeft persoonlijk zijn handtekening eronder gezet. Niet met de pen, maar met de naald.

None

Ik zag de foto van John en zijn fan voor op Het Nieuwsblad van het Noorden en ik moet toegeven: ik heb er lang naar gekeken. En ook over nagedacht. Roem is vergankelijk en ik ben bang dat mijn zoon van drie John niet meer bewust ziet voetballen. De Wolf is dertig geweest en over een jaar of vijf sluit hij zijn glanzende carrière af bij Dordrecht of nog erger. Daarna wordt hij “iets in de PR” bij een of andere club of vertegenwoordiger in lawaaiblouses. Of trainer van Kozakken Boys of gewoon John, die een beetje rente trekt van zijn bij elkaar gevoetbalde kwartjes. De manen zijn grijs en gewiekt, de baard is geschoren en de snor uit de mode. John is geen Wolf meer, maar gewoon een Rotterdamse meneer in een pak.

En de simpele ziel uit Zoetermeer? Die heeft nog steeds John op zijn rug. Er zijn wat sproeten bij gekomen, er zit een wratje op John z'n lip en wat krenterige moedervlekken komen dichterbij. De man is ondertussen getrouwd met Anja van de kassa van de supermarkt waar hij werkt en zij heeft meer met de kinderen, haar ouders en de caravan dan met dat stomme voetballen van haar man. De vrolijkheidsfrequentie in bed neemt af en hij ligt steeds vaker met zijn rug naar haar toe aan Feyenoord te denken. En wie glimlacht haar toe? John. Het sekssymbool van de jaren negentig, de ultieme man voor heel voetbalminnend Zuid-Holland en haar dromen slaan op hol. John heeft haar voor op het witte paard genomen en de cowboy draaft over de grazige prairie. Ver van huis en caravan ontvoert hij haar over de bergen, begint daar met haar een nieuw leven en neemt haar gulzig en ontembaar in de schaduw van een vreemde saloon.

In een andere droom lopen ze door een tropisch regenwoud en is John de bemodderde man van de Camel-reclame. Hij helpt haar over wildstromende rivieren, ze wassen hun haar met een schuimende shampoo en vallen geheel in smetteloos wit gekleed in een peilloos diepe slaap. De volgende nacht hebben ze samen een sprankelend feest in Bombay-Hilton en dansen ze fel en verrukkelijk op de klanken van een fantastisch orkest. Zo droomt zij zich door haar huwelijk heen. Haar man ligt met zijn rug naar haar toe en zij fantaseert tot haar tachtigste met het sekssymbool uit haar jeugd. Alleen jammer dat haar man af en toe op het meest onjuiste moment een schetterende wind laat.

Dus heren, wilt u uw huwelijk seksueel veilig stellen? Tatoeëer het sekssymbool uit uw jeugd op uw rug en uw vrouw kan jaren vooruit. Gisteren vroeg ik mijn eigen vrouw op een intiem moment wie ik op mijn rug moest laten inkten?

“Kees Jansma”, sprak zij oprecht. En nu ben ik toch zo in de war.

    • Youp van ’t Hek