Sixties

Kan een decennium langer duren dan tien jaar? Zelf van de jaren zestig plaagt die vraag ook mij regelmatig. Bladerend door de Wehkampgids bijvoorbeeld, als er staat 'Helemaal sixties' terwijl de mannequin-van-dienst een broek draagt die overduidelijk uit de jaren zeventig komt. Ik weet dat soort dingen zeker omdat ik alle nummers van de Muziek Expres van de jaren zestig op de plank heb staan.

Episodes neigen kennelijk tot expansionisme. Zou het zo zijn dat duur en grenzen van een tijdvak uiteindelijk worden vastgesteld door sentimentele overlevenden en historisch bewuste trendsetters die het niet zo nauw nemen met de kalender? De vijftiger jaren waren nooit mijn terrein, hoewel ik ze bijna helemaal heb meegemaakt. Dat is altijd het gebied van mijn oudste broer en zus geweest. En die vertonen ten aanzien van hun fifties ook een enorme territoriumdrift. Volgens hen zijn The Beatles navolgers van The Everly Brothers terwijl dat voor mij net andersom is. Zij claimen Piet Marée waar ik die juist voor mij opeis.

Tot voor kort hadden mijn broer en zus één groot nadeel. Terwijl wij van de sixties ons gebied naar voren en naar achteren konden uitbreiden, konden zij niet ver terug. In ieder geval niet verder dan 1945. Daar stond een muur, of liever, daar gaapte een diepe kloof. Aan de overzijde daarvan heette alles 'vooroorlogs' en dat was uit den boze. Tot voor kort, want sinds Hans Renders mijn tentoonstelling over het werk van Piet Marée heeft gezien en daaraan een stukje heeft gewijd (NRC Handelsblad, 30 mei) hebben ze hun nadeel in een klap om kunnen buigen naar een voordeel. In één bevrijdende zin plantte de recensent hun vlag aan de overzijde van de kloof en verklaarde jeugdboeken uit respectievelijk 1942, 1939, 1937, 1935 en 1934 tot boeken die 'allemaal de sfeer van de jaren vijftig ademen'. Met een beetje geluk zoekt Renders daar nog de verkoopcijfers van de boeken bij zodat alles nog 'echt cultuurhistorisch' wordt ook. De duur van een decennium is onbeperkt. Mijn tien jaar Muziek Expres kan ik wel inpakken.

    • Wim Barends