Piket handhaaft zich aan kop van nationaal schaakkampioenschap

AMSTERDAM, 11 JUNI. In een schaaktoernooi kenmerken sommige ronden zich door saaiheid. Vrijdag was zo'n dag bij het NK schaken in Amsterdam. Van de zes partijen was er slechts één spannend. De overige duels, waaronder Sososnko - Van der Wiel en Piket - Van der Werf, eindigden zonder hoogtepunten in remise. Alleen Van Wely kwam tot winst. Nederlands jongste grootmeester verbeterde zijn klassering door een overwinning op Cifuentes.

Jeroen Piket wilde natuurlijk graag winnen in de zesde ronde. Hij speelde met wit tegen debutant Van der Werf. Dat bood op papier uitstekende kansen op verbetering van zijn leiderspositie. Van der Werf, bezig aan een goed toernooi, stelde zich zeer degelijk op na een tamelijk zeldzame variant van het Nimzo-Indisch. Piket kreeg na de opening dan ook nauwelijks voordeel. Hij probeerde nog wel tot ver in het eindspel zijn kleine voordeel in winst om te zetten. Van der Werf hield echter stand en kon na 53 zetten een welverdiende remise laten bijschrijven.

Loek van Wely, met zijn 23 jaar de jongste deelnemer aan het toernooi, was de enige speler die in de zesde ronde won. Met agressief openingsspel zette hij zijn tegenstander direct onder druk. Van Wely offerde in het middenspel een kwaliteit, waarvoor hij drie pionnen kreeg. Dat bleek voldoende voor de winst, hoewel hij het zich in het eindspel onnodig moeilijk maakte. Het was een bittere pil voor Cifuentes. De Chileense Nederlander startte de titelstrijd overweldigend met 3 1/2 uit vier. Twee nederlagen tegen Piket en Van Wely wierpen hem echter terug.

Jeroen Bosch ligt op schema. De 24-jarige student Engels uit Amstelveen speelde evenals in de voorgaande ronde een snelle remise. Dat betekent dat hij uit de resterende vijf partijen nog maar anderhalf punt nodig heeft om zijn derde en laatste meesternorm te halen. (ANP)