Palestijnen krijgen snel geld voor autonomie

PARIJS, 11 JUNI. Internationale donoren hebben gisteren in Parijs een hulpbedrag van 42 miljoen dollar voor de Palestijnen vrijgegeven om administratieve orde op zaken te stellen in hun autonome gebieden in de Gazastrook en Jericho.

De domorlanden komen op 11 juli opnieuw in Parijs bijeen om het resterende gat in de Palestijnse kosten over 1994 voor het opzetten en functioneren van het nieuwe autonome Palestijnse bestuur, die door deskundigen op 168 miljoen dollar worden geraamd, te vullen. Daarbij gaat het om een bedrag van 35 miljoen dollar. Het was niet gelukt de zaak in één keer te regelen, omdat sommige landen niet onmiddellijk wilden reageren.

Het Ad Hoc Liaison Comité, waarin onder meer de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Japan en Saoedi-Arabië zijn vertegenwoordigd, kwam na een vergadering van twee dagen met het geld over de brug om meteen de ergste geldnood te lenigen. De prille autonome gebieden van de Palestijnen kwampen met een schreeuwend gebrek aan financiën.

De 42 miljoen dollar zullen worden gebruikt om de nieuwe Palestijnse politiemacht van 3.000 man te betalen en de voorlopige besturen verder te organiseren. Plannen voor het schoonmaken van de Gazastrook, de opvang van door Israel vrijgelaten gevangenen en het verzorgen van gewonden zullen tevens met het geld kunnen worden gefinancierd. “Ik ben zeer tevreden. Ik denk dat deze bijeenkomst een grote vooruitgang betekent voor de praktische uitvoering van het vredesplan”, zei Nabil Sha'ath, de nieuwe minister van financiën binnen het Palestijnse bestuur, gisteren in Parijs. Sha'ath zei dat het geld “zeer spoedig” in Palestijnse handen zal zijn.

Tijdens een donor-conferentie op 1 oktober vorig jaar in Washington, werd de Palestijnen hulp ter waarde van 2,2 miljard dollar over een periode van vijf jaar in het vooruitzicht gesteld, maar van dat bedrag is nog vrijwel niets daadwerkelijk overgemaakt. Veel donor-landen hebben te kennen gegeven de concrete bestemming van hun donaties te willen weten alvorens het geld te zullen overmaken en in de meeste gevallen konden de Palestijnen aan die voorwaarde niet voldoen.

De donoren aarzelden voorts om geld uit te trekken voor lopende kosten, volgens Sha'ath uit angst “dat ze verantwoordelijk zouden worden gesteld om die voorgoed te betalen”. Maar hij omschreef een en ander als “aanvangskosten die ons zelf-voorziend zullen maken”. De Palestijnen verwachten een groeiend deel van hun begroting uit belastingopbrengsten te kunnen betalen.

Ook Israel nam deel aan het tweedaagse overleg in Parijs. De Israelische hoofdonderhandelaar, Uri Savir, steunde het Palestijnse verzoek om snelle steun van harte. Hij sprak over de komende maanden als een ,kritieke overgangsperiode”. Savir voegde eraan toe: “Onze politieke overeenkomst moet worden gevolgd door wat waarschijnlijk het meest bepalende ingrediënt voor het welslagen is: de economische component.” De Israelische delegatie stond er echter op dat de economische tak van het nieuwe Palestijnse bestuur, PECDAR, in de Gazastrook en in Jericho zou worden gevestigd en niet in Oost-Jeruzalem zoals de Palestijnen wilden.

Nabil Sha'ath vertrekt maandag naar de autonome gebieden om daar zijn kantoor op te zetten, zo liet hij gisteren weten. (AP, AFP, Reuter)