Onderhoud brug stremt autoverkeer

GORINCHEM, 11 JUNI. Een file van vier kilometer heeft gisteravond het begin ingeluid van aanstaande verkeersopstoppingen door afsluiting van de Merwedebrug bij Gorinchem. De brug is een belangrijke schakel op één van de drukst bereden autowegen. Ongeveer anderhalf uur lang na 20.00 uur, het tijdstip van afsluiting, hield de file in de vrije noordelijke richting die lengte.

De brug blijft twee weken lang afgesloten voor alle verkeer over de A27 in de richting Breda wegens groot onderhoud aan het wegdek. In noordelijke richting (Utrecht) heeft het autoverkeer vrije doorgang. Volgens de politie moesten de chauffeurs gisteravond echter wennen aan de nieuwe situatie, mede door bochten in de route. Later op de avond nam de lengte van de file langzaam af, rond 22.30 telde de politie 2 kilometer.

Het verkeer uit noordelijke richting wordt door geel-zwarte borden omgeleid via Gouda, Rotterdam en Dordrecht of via Zaltbommel en 's Hertogenbosch.

Het asfalt op de Merwedebrug dateert uit 1962 toen de brug werd geopend. Slijtage door het intensieve gebruik noodzaakt Rijkswaterstaat tot een fikse opknapbeurt. Normaal gesproken gebeurt dat per rijstrook maar nu lukt dat niet omdat de brug smal is en een vluchtstrook ontbreekt.

De politie vermoedt dat de afsluiting de komende twee weken tot een chaos kan leiden. Het bedrijfsleven verwacht veel fiananciële schade voor het vrachtvervoer maar ook als gevolg van de omleidingen voor het personenvervoer. (ANP)