Microsoft moet software-versies uit markt halen

NEW YORK, 11 JUNI. Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft is gisteren door een districtsrechter in Californië veroordeeld tot het terughalen van alle MS-DOS-versies waarop de DoubleSpace compressietechniek is gebruikt.

De compressietechniek is geestelijk eigendom van het bedrijf Stac Electronics uit Carlsbad, Californië. Microsoft, gevestigd in Redmond (Washington), had de techniek, die het mogelijk maakt twee keer zoveel data op een harde schijf te persen, illegaal gebruikt op onder meer de commerciële versies van MS-DOS 6.0 en 6.2, Windows NT Remote Access Server en enkele andere softwareprodukten.

Eerder al, na de uitspraak van de jury eind februari was Microsoft veroordeeld tot het betalen van 120 miljoen dollar schadevergoeding. Het bedrijf heeft toen de al uitgestuurde versies van MS-DOS met DoubleSpace vervangen door de nieuwe versies MS-DOS 6.21 en 6.22 met zelfontwikkelde DriveSpace compressietechnologie. Volgens de rechter zullen eindgebruikers door het vonnis niet worden gedupeerd. Microsoft zegt geen nadelige financiële gevolgen te zullen ondervinden van de uitspraak.

Microsoft heeft in een reactie laten weten tegen de uitspraak in hoger beroep te zullen gaan. Een woordvoerder van Stac bevestigde gistermiddag dat de zaak nog jaren kan duren.

Microsoft is de leidende softwaremaker ter wereld. Het bedrijf is zo machtig dat concurrenten als Novell, WordPerfect, Lotus en Borland al regelmatig hebben geprobeerd zaken aan te spannen wegens intimidatie en oneerlijke concurrentie. De Amerikaanse federale handelscommissie is al anderhalf jaar geleden een antitrust-onderzoek tegen Microsoft begonnen, maar heeft de zaak enkele maanden geleden overgedragen aan het ministerie van justitie. Dat heeft juist afgelopen week opnieuw interne documenten bij het bedrijf opgehaald.

    • Lucas Ligtenberg