Lekkere hapjes in Oostende

Ieder jaar vindt aan de Belgische kust, beurtelings in Knokke of Oostende, een groot internationaal bridgefestival plaats. Het toernooi is bij nogal wat Nederlandse spelers geliefd, vooral door de Bourgondische combinatie van lekker veel bridgen en lekker veel eten. De toernooiformule zit zodanig in elkaar dat je beide onbeperkt kan doen.

Tijdens de twaalfde editie, afgelopen weekend in Oostende, sloegen twee Nederlanders hun slag. Nadat ze een paar weken eerder in eigen land al een sterk bezet toernooi op hun naam hadden geschreven, togen gastronomen Onno Janssens en Willem Boegem naar de Belgische badplaats om zich te goed te doen aan allerhande lekkere hapjes.

Een bijzonder paar trouwens, die Boegem en Janssens. Deze vijftigers behoren al jaren tot de vaderlandse subtop. Dat zij nooit echt zijn doorgebroken is vooral te wijten aan hun drukke maatschappelijke besognes.

De Amsterdammer Willem Boegem: “In de zestiger jaren kwam ik dag en nacht in het toenmalige schaakcafé aan het Leidseplein. Ik hield mij maniakaal bezig met denksporten als schaken, bridgen en go, maar ook met kaartspelletjes als bonken en toepen.” Inmiddels is Boegem een gerespecteerd lid van de Amsterdamse Optiebeurs, waar hij een tijdlang het voorzitterschap voerde van de vereniging van market makers. Hij staat nu aan het hoofd van een holding met financiële belangen in binnen- en buitenland. “De overstap naar de optiehandel”, vervolgt Boegem “was voor mij niet zo moeilijk. Mijn huidige werk kan je duidelijk als een verlengstuk beschouwen van mijn spelletjes-verleden. En geloof me, het optiespel heeft me bepaald geen windeieren opgeleverd.”

Een van zijn oude kaartgabbers van het Leidseplein is Onno Janssens, iemand die eveneens rondhing in het schaakcafé. De student Janssens was vooral aan de jokertafel te vinden waar hij, spelend om forse inzetten, zich maar moest zien te handhaven in een bont gezelschap van seksclub-eigenaars, gewiekste beroepskaarters en taxichauffeurs. Ook bij Janssens kwam het allemaal nog op zijn pootjes terecht. Hij studeerde af - in die jaren niet zo vanzelfsprekend -, werd leraar op een middelbare school en begon daarnaast ook iets voor zich zelf. Zijn bedrijf Bridgesoft is het als een van de weinigen gelukt om computerprogramma's te maken, waarmee je op redelijk niveau kunt bridgen of een heel toernooi kunt naspelen.

Janssens en Boegem wonnen in Oostende de open paren met een voorsprong van ruim drie procent op hun naaste 'belagers'. In de carré's, de viertallen, plaatsten ze zich, samen met Bep Vriend, Anton Maas en Kees Tammens voor de finale, waarin ze op het nippertje verloren van een ander Nederlands viertal onder aanvoering van Carol van Oppen.

Uit de halve finale van de viertallen een geestig spel, waarop de westspeler, Willem Boegem, er in slaagt om uit zijn oorspronkelijke 8,6,2 van troef, drie slagen te peuteren:

Noord geverNoord

Niemand kw.Schoppen H943

Harten H103

Ruiten AVB65

Klaver 6

WestOost

Schoppen AV10Schoppen 87652

Harten 862Harten A94

Ruiten 872Ruiten 103

Klaver HV53Klaver AB10

Zuid

Schoppen B

Harten VB75

Ruiten H94

Klaver 98742

Op tafel 1 speelde Anton Maas 2Harten vanuit zuid. West kwam uit met troef, oost nam het aas, speelde troef na, waarna zuid acht gemakkelijke slagen kon claimen in de vorm van drie harten en vijf ruiten.

Op tafel 2 kwamen de tegenstanders van Boegem-Janssens in hetzelfde contract:

West Noord Oost Zuid

Boegem Janssens

1Ruiten pas 1Harten

pas 1Schoppen pas 2Ruiten

pas 2Harten pas pas

pas

West startte Klaver3 door oost genomen met het aas. Janssens speelde Schoppen6 na voor het aas van Boegem. Het ruitenvervolg liep via de tien naar de heer in zuid, die een klaver aftroefde in dummy. De leider stak naar zijn hand over met Ruiten9 en vertroefde wederom een klaver in noord. Nu volgde SchoppenH, waarop zuid zijn derde ruiten wegdeed en waaronder Boegem SchoppenV deponeerde. Die laatste manoeuvre joeg de leider blijkbaar schrik aan, want hij troefde zijn eigen schoppennaspel onnodig hoog in met HartenB, terwijl west gewoon nog moest bekennen met Schoppen10. De leider troefde nu zijn vierde klaver op tafel met HartenH. Die kaart werd door oost overgetroefd met HartenA. Janssens speelde in dit stadium schoppen na, waarop zuid zijn laatste klaver wegdeed. West maakte de slag met troef twee. Drie slagen voor het eind was deze positie bereikt:

Noord

Schoppen -

Harten -

Ruiten AVB

Klaver -

WestOost

Schoppen -Schoppen 8

Harten 86Harten 94

Ruiten 8Ruiten -

Klaver -Klaver -

Zuid

Schoppen -

Harten V75

Ruiten -

Klaver -

Noord

Schoppen -

Harten -

Ruiten AVB

Klaver -

WestOost

Schoppen -Schoppen 8

Harten 86Harten 94

Ruiten 8Ruiten -

Klaver -Klaver -

Zuid

Schoppen -

Harten V75

Ruiten -

Klaver -

Zuid moet nog twee slagen maken voor zijn contract. West verhinderde dat door hier Ruiten8 na te spelen, welke kaart oost voortroefde met Harten9. Zuid troefde over met HartenV, maar de laatste twee kaarten waren voor Boegem, die met zijn 8-6 baas bleef boven de 7-5 van de leider. Zo maakte Boegem wonderlijk genoeg zijn al zijn drie kleine troeven, alles bij elkaar net genoeg voor 2Harten -1.

Als uitvinder van een bijzonder openingsbod timmert Onno Janssens ook biedtheoretisch aan de weg. Zijn Muiderbergse Twee (Hij woonde een tijd in Muiderberg) is de laatste jaren onder topspelers bijzonder populair geraakt. Een aantal van onze wereldkampioenen bedienen zich ervan. Als je tussen de vijf en tien punten heb mag je de Muiderberg openen met 2Harten (vijfkaart harten plus vier- of vijfkaart in een lage kleur) of met 2Schoppen (vijfkaart schoppen plus vier- of vijfkaart in een lage kleur). Janssens: “Het is een conventie die ik door de jaren heen met bijzonder veel plezier speel. Het grote voordeel van de Muiderberg is dat ik de tegenpartij met een relatief hoog bod vanuit de opening onder druk zet, terwijl ik tegelijkertijd door de vrij enge begrenzing ervan in een wip in het goede contract zit.” Janssens laat een spel zien uit het parentoernooi van Oostende, waarop een Muiderberg-avontuur wel verkeerd afliep:

Noord geverNoord

OW kw.Schoppen 97642

Harten 7

Ruiten AV985

Klaver 65

WestOost

Schoppen -Schoppen AHVB53

Harten AB862Harten H94

Ruiten HB6Ruiten 104

Klaver AV1087Klaver B4

Zuid

Schoppen 108

Harten V1053

Ruiten 732

Klaver H932

Noord, Janssens, opende met een vermetele 2Schoppen, waarna twee keer pas kwam. Nadat west het bieden openhield met doublet, deed iedereen er het zwijgen toe. Janssens maakte slechts een troefslag en RuitenA en ging dus zes down; -1400 betekende een ronde nul voor het paar dat een paar uur later wel het toernooi won. “Ik neem mezelf niet kwalijk dat ik deze kaart ondanks mijn slechte schoppens met 2Schoppen opende. Wel, dat ik na het doublet niet 3Ruiten probeerde. Wellicht geven ze dat geen doublet”, analyseerde Janssens na afloop.

    • Jan van Cleeff